Vlaszov

Fejezetek Vlaszov önéletrajzi művéből

A cikk  Szergej Turcsin ötlete nyomán készült, aki Jurij Vlaszov életrajzi könyvéből néhány érdekes fejezetet fordított angolra. Mivel a “Справедливость силы ” (ejtsd: Szpravedlivost szily) c. mű  orosz nyelven, teljes egészében fellelhető az interneten, vettük a bátorságot a szóban forgó  cikkek eredeti nyelvből történő fordításához, a nagyobb szöveghűség kedvéért.  A cikk túlnyomó részét mi írtuk, olvasmányosabbá téve a témát, főként Jurij Vlaszov második olimpiai szereplése körülményeinek ismertetésével. Valamint néhány rendhagyó epizódot szolgáltattunk riválisairól.

Azt kérdezed, ki Juri Vlaszov?

____Talán azért nem hallottál még róla mert ő generációkkal a YouTube korszak előtt volt aktív. Schwarzenegger például hallott róla, sőt beszélt vele, elsőként tizennégy éves korában (Egy osztrák segítségével, aki tudott franciául. Vlaszov perfektül beszéli e nyelvet – a szerk.) Vlaszov így emlékszik vissza, az 1961-es bécsi világbajnokságon történtekre 1:

Az egyik osztrák súlyemelő hozott egy fiút az öltözőbe, aki találkozni akart velem. Nagyon impozánsnak számítottam abban az időben, és a fiú szeme tágra nyílt a csodálkozástól.
Én meg kimerült voltam. Versenyeztem előtte több órán át. De erőt vettem magamon. Most volt az ideje, hogy beszéljek a fiúval, bátorítást adva neki. Ő csak most kezdett el súlyzót emelni.  Amit mondtam neki: “A legfontosabb dolog hinni magadban. “

____Vlaszov harmincegy hivatalos világrekordot állított fel, olimpiai bajnok, négyszeres világ és hatszoros Európa bajnok. A súlyemelés történetében az első ember aki több mint 200 kilót lökött (Valójában Dave Ashman volt a legelső, de 201 kg-os világcsúcsa nem volt hivatalos – a szerk.) Egyszóval a legnevesebb súlyemelők egyike.

A római olimpia bajnoka 1960-ban. Vlaszov 202,5 kilót lök.

Jurij Vlaszov az írója 1984-ben kiadott “Справедливость силы ” c. műnek, amely később “Justice of Strenght” néven jelent meg angolul. A könyv a súlyemelés történetéről szól, és egyben Jurij Vlaszov életéről 470 oldalnyi terjedelemben. Részletesen ismertet minden fontos versenyt, amelyen részt vett. Természetesen számba veszi korának híres súlyemelőit. Végül néhány fejezet erejéig ismerteti Vlaszov nézeteit különböző témákban.

 

10. fejezet

Az első verseny

____Gyorsan lettem erős, nagyon gyorsan. 1953 decemberében az első versenyemen nyolcvanötöt nyomtam, nyolcvanat szakítottam és kilencvenöt kilót löktem. Százötöt is felvettem, de azt akkor nem sikerült kilökni.

Már januárjában 1954-ben, tehát egy hónap múlva, 10 kilóval többet nyomtam. Újabb hónap elteltével megint sikerült 10 kilót fejlődni  és így már 105 kilót nyomtam. A felvétel és kilökést pedig  115 kilóval tudtam teljesíteni. A szakításhoz kevesebbet csak 5 kilót sikerült adni. Valamivel több, mint hat hónap múlva, 115-öt nyomtam, 107.5 kilót szakítottam és száznegyvenet löktem.

Egyre erősebb lettem annak ellenére, hogy az iskolai gyakorlat és a nyári szünet alatt nem volt lehetőségem edzeni. Ha beleszámoljuk a vizsgákat is, akkor májustól szeptemberig egyáltalán nem edzettem.

Ennek ellenére, 10 hónap alatt (ami valójában csak 6 hónap) a nyomás 85-ről 115-re, a szakítás 80-ról 107.5-re, a lökés 95-ről 140 kilóra javult. Az erőm fejlődése azután folytatódott töretlenül. 1956 decemberében 142.5-öt nyomtam, 130-at szakítottam, és már száznyolcvanat löktem.

A következő lépésben meg tudtam javítani a szovjet csúcsokat. A világrekordot Paul Anderson tartotta, de az akkor úgy tűnt, elérhetetlen számomra. A szovjet csúcsokhoz újabb 3 év alatt sikerült elég erőt gyűjtenem, bár valójában ez csak 2 év volt ha figyelembe vesszük, hogy amint már mondtam májustól szeptemberig kihagytam az edzéseket. Télen egy hónapra a vizsgák miatt szintén szüneteltettem a tréningeket. Olykor év közben is kihagytam az edzést az esti előadások, laborok vagy a különböző katonai kiképzések miatt. A negyedik év előtt még közlegény voltam, de mire befejeztem a tanulmányaim hadnagy lettem.

Az erőm hatalmasat fejlődött. Túltengett bennem az energia. Folyamatosan szerelmes voltam valakibe. Udvaroltam a nőknek szüntelen, mígnem megházasodtam. Érzéki voltam, már a végletekig. Nagyon gyorsan szerelemre lobbantam, gyorsabban mint a puskapor. Minden napomat beragyogta az erő, a szerelem, valamint a tudományos közösség. Imádtam tanulni, szerettem a fiatalokat akik körülvettek. Reggelente amikor felébredtem úgy éreztem a nap kitör a mellkasomban. Ifjúságom áldott napjai… A csoda az volt, hogy hittem egy jó életben.

____Vlaszov a jelek szerint különösen büszke az Egyesült Államok sportolói felett aratott győzelmeire.  Hegemóniája idejét tömören így foglalja össze:

“Először Anderson, Schemansky, Dave Ashman, Zirk, igazi óriások sora, igazán erős emberek mind, 130-140 kilós testsúllyal. Ő (Bob Hoffman az amerikai csapat edzője) mindegyiküket szembeállította velem. De én legyőztem őket egytől-egyig. ” (01:42)

Teljesítménye néhány éven belül túlszárnyalta mindenkiét, de  mindez nem ment olyan hamar, mint ahogy az interjúban sugalmazza. Az igazi siker ideje csak 1959-ben jött el számára 2.  Nem is minden felsorolt ellenfelével csapott össze személyesen. Ilyen volt Paul Anderson is, akinek csak 1960-ra sikerült megjavítania legjobb eredményeit 3. Egyenlőre Paul Anderson -nak volt még mondanivalója. Ennek megfelelően Anderson a 1956-ban, a melbourne-i olimpián példátlan hősiességről tett tanúbizonyságot. Már az olimpiai faluban tartózkodott, mikor egy éjjel magas lázra ébredt. Történt mindez a verseny előtt két héttel. Minden orvosi segítség ellenére, az ismeretlen eredetű láz tombolt rajta 12 napon át. 

Paul , aki az olimpián egy jóval gyengébb formában is diadalmaskodott.
Paul , aki az olimpián egy jóval gyengébb formában is diadalmaskodott.

Ezalatt harminc fontot (13,6 kg) fogyott. Paul azonban nem kívánt meghátrálni, a láza viszont sehogyan sem akart csillapodni, ezért a verseny előtti három napban hirtelen megemelte az aszpirin adagját. Tette mindezt az orvosok tudta nélkül. A minden három órában lenyelt 4-4 szem aszpirin hatásosnak bizonyult. Tette mindezt az orvosok tudta nélkül 4. Mérsékelt lázzal, 138 kilóra lefogyva 5, saját felelősségére képes volt részt venni a versenyen és meg is nyerte a küzdelmet 4. De nem volt könnyű. A súlyosabb argentin ellenfele, Humberto Selvetti 500 kilót ért el a nyomás-szakítás-lökés triatlonban. Ahhoz, hogy Paul behozza hátrányát, és szintén 500 kilót teljesítsen, 187,5 kilóra kellett bejelentkeznie lökésben. Csakhogy nem sikerült, azután ismét nem. Végül harmadszorra összehozta, így a kiesés réme, aranyéremmé változott. A korábban vallásos, de megkeményedett szívű Paul, a kutyaszorítóban elért sikerét visszaemlékezésében, a fogás előtt elmondott kétségbeesett imájának tulajdonította 4.

21. fejezet 

____Nem kevés ideig voltam az élsportban: hat világ és Európa-Bajnokság. Elmúlt, de semmi esetre sem azért, mert már kimerítettem volna magam. Mivel visszavonultam nem csoda, hogy az utódom könnyedén elnyerte a világbajnoki címeket. A következő három évben elért eredményei nem érték el azokat, amelyeket én a hatszázas cél felé tartó utamon emeltem. Mivel nekem az volt a cél, minden munka ezt szolgálta, a legtöbbet akartam mindig. Csak az edzés volt. Nem is folyamodtam a kényszerű testsúlynövekedés eszközéhez, hogy 150-165 kilóra hízzak az eredmények javulásáért. A testsúlyom változott, együtt nőtt az izmokkal.

Leonyid Zsabotyinszkij más karakter. Utálói orosz varangy gúnynévvel illették, és többek szerint túl lusta volt. Versenyzői szokásaira nézve gyakran beérte annyival, amennyi a győzelemhez szükséges. Például az 1968. évi Olimpián Mexikóban, csak a kezdőfogására, 202,5-re jött ki lökésben. Egyáltalán nem foglalkoztatták sem a nézők elvárásai, sem ellenfelei 210, és 212,5 kilón végrehajtott gyakorlatai, amelyekkel nem tudták megszorítani az összetett versenyben.
Leonyid Zsabotyinszkij más karakter. Utálói “orosz varangy” gúnynévvel illették, és többek szerint túl lusta volt. Versenyzői szokásaira nézve gyakran beérte annyival, amennyi a győzelemhez szükséges. Például az 1968. évi Olimpián Mexikóban, csak a kezdőfogására, 202,5-re jött ki lökésben. Egyáltalán nem foglalkoztatták sem a nézők elvárásai, sem ellenfelei 210, és 212,5 kilón végrehajtott gyakorlatai, amelyekkel nem tudták megszorítani az összetett versenyben.

 

 

 

Sajnos azután, hogy felszínre hozták az új képzési módszereket, a munkabírás, a kitartás és az életerő…, nos egyeseknek egy kicsit könnyebb volt. De a magam részéről nem tudtam semmiről, ami mesterségesen növelte az erőt. Mi még szinte megsüketültünk a vas hangjától (Akkoriban még nem gumírozták a korongokat – a szerk.). Az edzőtermeink  meg kicsik voltak. Gyakran csak 1-2 platform volt. Folyt rólunk a víz, cserélgettük a nedves pólókat, de egyre keményebbek lettünk ahogy erősödtünk… Viszont soha nem vonzott pusztán a győzelemért edzeni. Kínozni akartam magam, erősebb lenni, és leigázni a még nagyobb súlyokat. Csak az új, a képesség, hogy valami újat hozzunk, ez a nagy sport ideája. Egyetlen napot se edzenék pusztán azért, hogy aranyérmeket nyerjek. Valami újat létrehozni. Kutatni az erőt. Ismerni a erőt. Megszelídíteni az erőt. Számomra a sport kifulladna ha elvesztené az erő fejlesztésének lehetőségét. Önmagában érmeket és győzelmeket gyűjtögetni számomra a versengés eszméjének megcsúfolását jelentette.

Vlaszov riválisaihoz képest kifejezetten atletikus volt.
Vlaszov  1959-ben. Riválisaihoz képest kifejezetten atletikus volt.

Ezért elutasítottam a kényszerű tömegnövelést. Azt csak a sportbéli túlélésért folytatják a sportban. Ezt a hozzáállást az élethez nem tartom sokra. Én csak új erővel akartam győzedelmeskedni. Teleenni magunkat, ugyanazért az erőért, nem beszélve arról, hogy ez a fizikai eltorzulás a puszta győzni vágyást jelenti, nem számít milyen áron. Volt egy híres súlyemelő, Charles Rigoulot. Az ő legnagyobb testsúlya 100 kiló körül volt, mégis és olyan eredményeket produkált ami 25 évig kihívást jelentett a sokkal nagyobb termetű atlétáknak.

A súlyemelés nem csak a súly emelése, hanem az erő uralása. Ez nem csak az erő használata a szigorúan betanult mozdulatok szerint, hanem mindenféle erő birtoklása, a szellemit is beleértve.

Van egy határozott elképzelésem az erős, erőteljes emberről. Mindig kritizáltak a túlzásaimért. De ahhoz, hogy kritizálhassanak jogot kell szerezniük rá: részt venni a modern felkészítésben, de legalább figyelni egy ideig.

Vlaszov, Dubininnal 1987-ben. A sport bizottság szemináriumot hirdetett az összes szovjet köztársaság bevonásával. Vlaszovot 52. évében a frissen megalakult testépítő szövetség elnökének választották.
1987. A sport bizottság szemináriumot hirdetett az összes szovjet köztársaság bevonásával. Az 51 éves Vlaszovot  a frissen megalakult testépítő szövetség elnökének választották. Itt Jurij Dubinyinnal fényképezkedik, aki az első  Testépítő Bajnokságot szervezte meg a következő évben.

 

Naivitás feltételezni, hogy a régi típusú edzések könnyűek voltak. 1914-ben a híres atlétánk Ivan Romanov írta a Hercules magazinban:

“A fejem fele megőszült, pedig csak 32 éves vagyok. Azonban az élet körbehordott a világban és ennek eredményeként ősz lett a hajam. Úgy gondolom a professzionális birkózók életét napokban kellene mérni, nem hónapokban, mint Szevasztopol életét mint védekező fél.”

Mi nem úgy élünk mint a hivatásos birkózók, de a mi edzésünk még nehezebb. Ami a folyamatos fejlődés és az egyre intenzívebb versengés eredménye. Minket is körbe hurcolnak a földön a bajnokságokra, versenyekre…

A győzelem nem édes. Természetes. Az utolsó lökés világcsúcsom 215.5 kg volt, míg manapság a rekord 260 kg felett van. Talán egyszer 300 felett is lesz. Azt hiszem nem szükséges leírni mennyire túlterheli a sportolót egy ilyen gyakorlat. Nos, egyébként is, lehetetlen lenne leírni.

Mindenesetre, egy atléta maga nem mindig fogja a megfelelő választ adni. Attól függ, hogy éli meg a sportot. Ez vonatkozik az egész életre is.

115. fejezet
Vlaszov ollózva szakít
Vlaszov ollózó technikája

Egyszer megkértek, hogy hajlítsak meg egy érmét. Nem sikerült, a személy aki megkért, képes volt rá. De láttam rajta, hogy ha olyan súlyokkal kellene guggolnia vagy emelni ami egy súlyemelő számára közepes terhelés, megsemmisülne.

Ő csak a csuklóját fejlesztette. Ahogy mesélte 10 évig minden nap erre edzett. De ez nem általános erő. Csak egy meghatározott izomcsoport teljesítménye.

Ne keverjük össze a teljes test erejét egy adott izomcsoport erejével! Azt mondják van egy ember aki 400-600 kilót. Már tudom előre – ez egy olyan erő lesz, ami szigorúan meghatározott szögek esetén nyilvánul majd meg. Vagyis milyen mértékben hajlik a térd (ami fontos). Általában azonban, a kar és a váll nem képesek leküzdeni több száz kilogrammot.

Az ember képes látványos eredményeket elérni bizonyos izomcsoportok fejlesztésében. Például guggolhat emberfeletti súllyal. Ellenben ezzel nem fog megnyerni egy összetett erő versenyt. Ez az atletikus edzés nehézsége – minden izmot fejleszteni.

HajlékonyságMég teljes körű fejlettség esetén is, az abszolút erő önmagában nem egészséges erő. Fontos futni, úszni és más állóképességi sportot űzni és nyújtó gyakorlatokat végezni. Az erő beteg nélkülük.

Egy első osztályú atléta rengeteg izommal rendelkezik, de ezek haszontalanok az egészség szempontjából, talán még károsak is.

 

Egy ilyen superman-nek nehezére esik felásni egy kertet. Sajnálatos, hogy a erő specializálása egyre jobban terjed a súlyemelésben (nem csak a súlyemelésben). Ezért a modern specializált edzésnek is tartalmaznia kell állóképességi munkát. Szükséges az egészség miatt, nem csak a szórakozásért.

Egyszer márciusban elhatároztam, hogy kipróbálom a beülve szakítást. Alapvetően ollózva szakítottam. Azonban a testsúlyom növekedésével egyre gyakrabban érintettem térddel a dobogót. Nem tudtam elég gyorsan végrehajtani az ollózást mivel nehezebb lettem.

A beülve szakításnál megvalósul a teljes kinyúlás. Az ollózva szakításnál ez rövidül, hogy legyen idő a lábak mozgatására. Emellett a beülve szakításnál elég alacsonyabbra húzni a rudat mivel alacsonyabban lehet elkapni. Mindenesetre nehezebb egyensúlyozni.

Az ollózásnál van lehetőség a súlypont áthelyezésére egyik lábról a másikra, hogy egyensúlyba kerüljünk. A beülésnél viszont kevés a lehetőség a hibajavításra.

Bogdazarov, az edzőm azt akarta, hogy tanuljam meg a beülést. De én ellenálltam.  A probléma az volt, hogy üres rúddal akart megtanítani. Egy kis vagy közepes súllyal már megfelelő pályán húztam a súlyt. A súly kényszerített rá. De az üres rúddal majdnem összetörtem az arcom.

Szó szerint egy véres kudarc előre nem látható következményekkel járt számomra. Elzárkóztam az új szakítási stílus megtanulásától. Ennek az lett az eredménye, hogy  ebben a tekintetben elvesztegettem 1962-t és 1963 nagy részét.

1963 novemberében már biztos voltam benne, hogy meg kell változtatnom a technikámat. Később, a tokiói olimpián nem úgy tűnt, hogy jó a technikám. Ennek az lett az eredménye, hogy elbuktam az olimpiai dobogón.

Mindenki előtt jártam a beüléses felvétellel de a szakításban mindenki mögött. A olimpiai aranyammal fizettem érte. De még mindig büszke vagyok rá. (Vlaszov egy versenyen kívüli – negyedik fogást kért a szakításban,  amelynek során  új világcsúcsot teljesített.  beüléssel. “Mindenki” alatt a kortárs legjobb szakítókat, Zsabotyinszkij-t és Schemansky-t érti – a szerk.)

Senki nem tanult meg egy új technikát a karrierje végén. Ez nem csak egy különböző mozdulat. Szükségessé teszi, hogy az ízületeket teljesen szokatlan pozícióba kényszerítsük és eddzük.

Ráadásul, két világ rekordot döntöttem meg az új technikával. Ugyanakkor nem bíztam benne. Mégis vártam a meglepetést. De nem olyan pusztítót mint ami Tokióban történt.

Akkoriban egy sérülés is akadályozott az új módszer elsajátításában. Értékes időt és részben az utolsó nemzetközi versenyemen a győzelmet is elveszítettem emiatt.
Ez volt a második alkalom amikor a technikám miatt kerültem hátrányba. Egyébként csak a római olimpia előtt tanultam meg a horog fogást. Előtte normál madárfogást használtam (200 kiló alatt), ezt nehéz elhinni.

____Vlaszov 1959-től  öt éven át legyőzhetetlen volt, míg végül az utolsó nemzetközi versenyén visszaköszönt egykor legyőzött ellenfele, az ekkor már edző Alekszej Medvegyev.  Medvegyev a szovjet élvonalban volt 1949 óta, és folyamatosan javuló eredményekkel volt képes 1957-re világbajnokká válni a nehézsúlyban 7.  Címét megvédte a következő évben 8.  Szintén 1958-ban, a szovjet bajnokságon a összecsapott a fiatal Vlaszovval is, aki egyenlőre a harmadik helyet tudta megszerezni. Medvegyev ekkortájt érte el élete legjobb formáját, 505 kilót az összetett versenyben. A veterán Novikov-ot huszonöt, Vlaszovot pedig 35 kilóval előzte meg 9. Négy héttel később Chicago-ban 507,5 kg-ra javította eredményét 10, de azután lassan hanyatlott. Vlaszov ugyanakkor egyre erősödött. 1959-ben már Világbajnok 11, 1960-ben pedig a győzött  a szovjet bajnokságon, húsz kilóval megelőzve  Medvegyevet 12. Medvegyev számára ez a vereség egyenlő volt a sértéssel, ami revansért kiáltott. Utolsó összecsapásukon, az 1963. évi Szovjet Bajnokságon Vlaszov természetesen nyert, míg Medvegyev már csak az ötödik 13.

Ez az ember ugyanakkor nem volt álmodozó. Kereste az alkalmat, miként vehetne elégtételt, és ha személyesen ez nem lehetséges, eléri egy általa felkészített sportolón keresztül 14. Az ukrán származású óriásra, Leonyid Zsabotyinszkij-re esett a választása, aki a szovjetek közül harmadikként érte el az ötszáz kiló feletti összetettet. 1962-ben a Szovjet Bajnokságon 512,5 kg eredményével csak egy tíz kilóval maradt el Jurij Vlaszov mögött 15. Ezen az eseményen cserkészte be őt Medvegyev.

– Lehet, hogy tényleg szükséged lesz rám az Olimpián! – mondta sokat sejtetően.

– Nekem? – lepődött meg Zsabotyinszkij.

– Ott lesz ugyanis Vlaszov. Tűzd ki, hogy utoléred! – Elkapni Vlaszovot? – Mosolygott hitetlenkedve az óriás.

De azután Zsabotyinszkij elhallgatott, majd hirtelen így szólt:

– Csak mondd meg mit kell tennem! 16

Medvegyev behatóan tanulmányozta Vlaszov jellemét, a szokásait és az edzéseit 14. Elemezte még a róla készült filmfelvételeket is. Csak ilyen módon, megismerve az ellenfél erősségeit és ugyanígy  a gyengeségeit, lehetséges, hogy megfosszák őt a trónról.

Vlaszov a kétszeres olimpiai Bajnok, Vorobjov társaságában. Ő határozott egy másik nehézsúlyú kiküldésről Tokióba Vlaszov mellett. A döntésének oka, hogy az USA csapata is két nehézsúlyút küldött.
Vlaszov a kétszeres olimpiai Bajnok, Vorobjov társaságában 1961-ben. A későbbiekben Vorobjov határozott egy másik nehézsúlyú kiküldéséről Tokióba Vlaszov mellett. Ez lett Zsabotyinszkij. Döntésének oka, hogy várhatóan az USA csapata is két nehézsúlyút küld majd.

Zsabotyinszkij-ra áttelepedett ez a bosszúszomj, miközben nagy reményeket ébresztett benne a győzelem lehetősége. Két férfi, egyazon szándék: az edző gondosan megtervezi a teljes menetrendet, a sportoló pedig szigorúan betartja azt 14. Vlaszov időben tudomást szerzett a megállapodásukról, a “Szpravedlivost szily”-ben többször is beszél róla. Az alábbi egy Vlaszov által lefestett pillanatkép pár nappal az olimpiai fellépése előttről:

Medvegyev nem reagált a háttérben folyó beszélgetésre, csak görnyedten ült a sarokban. Valamit megint írt. Emlékszem megrémültem, amikor megtudtam, hogy Medvegyev lett Zsabotiyinszkij edzője. Ez az ember mindent tud rólam! Ő az a sportoló, akit megfosztottak a további győzelemektől a pályafutása csúcsán. És milyen hosszú utat kellett megtennie addig..!

Ezután Medvegyev írja a szakdolgozatát. Edzőképzés: PFK CSZKA Moszkva. Még nem végzett vele.  Ő kel és fekszik ebben a szobában. Medvegyev betanulta az edzésem, a karakterem, a hibáim. Nyitott könyv voltam számára. Én persze nem rejtettem semmit. Ő pedig azt is tudta miként edzem a vállamat, vagy mindazt, amit tudok az edzésről. Ugyanakkor Medvegyev úriembernek tart, de rajtam ez nem segít. Csak kiemel a riválisom előtt 17.

____Elérkezett 1964 október tizennyolcadika. A nehézsúlyban huszonegy résztvevő, ténylegesen a világ minden tájáról. Hazai vonatkozásban Ecser Károly képviselt bennünket. A várható éremesélyesek Jurij Vlaszov, Leonyid Zsabotyinszkij, valamint a legidősebb versenyző, a negyven esztendős Norbert Schemansky. Ötvennégy fogás zajlott le a nyomásban, mire Schemansky következett 180 kilogrammon. De nem sikerült. Másodszor sem. Ekkor félő volt, hogy a már tizenkét évvel korábban olimpiai bajnok veterán kiesik, de harmadszorra kinyomta a súlyt 18. Leonyid Zsabotyinszkij szintén ezen a súlyon nyitott, de ő elsőre teljesítette 19. Zsabotyinszkij volt a legnagyobb termetű mindegyikük közül, 194 cm magas, és több, mint 154 kg,  míg Schemansky 120 kiló, 90 dkg 20. Zsabotyinszkij sikeresen megbirkózott a másodikra választott 187,5 -el is 19, míg Vlaszov ezzel a súllyal nyitott. 192,5 kilogrammon folytatta  21, amely

 

A nyomás új világcsúcsa Jurj Vlaszovtól. Rendkívüli termettel bírt, 187 cm magas, és 136,40 kg a mérlegeléskor. Felsőteste erősebb volt, mint bármely mai súlyemelőé, így egy 40 fokos padon képesnek bizonyult 235 kg -val 4 nyomásra.
A nyomás új világcsúcsa Jurj Vlaszovtól. Rendkívüli termettel bírt, 187 cm magas, és 136,40 kg a mérlegeléskor. 

Zsabotyinszkij számára már soknak bizonyult 19, végül harmadik fogására 197,5 kilót kért, amelyet sikeresen teljesített. Új világcsúcs! 21. Tíz kilóval vezet Leonyid Zsabotyinszkij előtt, és mivel testsúlya kevesebb – 136 kiló 40 dkg 20, ellenfelének 12,5 kg hátrányt kell behoznia.

 

Abban az időben nagyon kevesen szakítottak 150 kg, vagy afölött. A mezőny oroszlánrésze leversenyzett ezen mérföldkő előtt. Közülük legtovább a magyar Ecser Károly jutott 147,5 kilós teljesítménnyel. Ezt követően négyen maradtak a fogásnemben. A 22 éves Gary Gubner még teljesítette a százötvenet 20, majd következett a kétszer idősebb Norbert Schemansky. Villámgyors szakításokat hajtott végre először  százötvenöt, majd százhatvan kilón 18.

Schemansky számára nem újdonság egy klasszikus fitnessmagazin borítóján szerepelni. Ezúttal világcsúcsjavítása apropóján népszerűsítik a testedzést a nyugaton.
Schemansky számára nem újdonság egy klasszikus fitnesz magazin borítóján szerepelni. Ezúttal világcsúcs javítása apropóján népszerűsítik a testedzést a nyugaton.

Schemansky korábban Vlaszovval rivalizált a szakítás világcsúcsaiért, az élre utoljára 1962-ben került, egy hónappal a 38. születésnapja előtt 164 kilót szakított ollózva 22. A következő évben kapcsolódott be a vilácsúcsjavítások folyamatába Leonyid Zsabotyinszkij 165 kilóval 23. Leonyid a kezdetektől fogva beüléses módszerrel dolgozott, amely az alacsonyabb húzómagasság okán kedvezett az eredmények javulásának. Ezúttal százhatvanon 19 kezd, ami alig nagyobb önsúlyánál. Magabiztosan teljesíti. A világcsúcsot aktuálisan Jurij Vlaszov tartja 170,5 kg-val 2. Igen ám, de Vlaszov stabilitása a beüléses módszerrel ingatag, azaz vagy leesik vagy nem. Csak múlt évben vette rá végérvényesen magát a beüléses megoldásra, amidőn látta, hogy Zsabotyinszkij folyamatosan javul. Megsejtette, hogy második olimpiai győzelméhez muszáj lesz az ollózás helyett beüléssel dolgoznia. Óvatosan kezd 162,5 kilón. Az első gyakorlat hibás, a második is leesik elől. Schemansky kivár a befejező fogásához, Leonyidnak pedig még kettő van. Vlaszov harmadjára teljesíti a 162 kilót 21. Nem így tervezte, de legalább bennmarad a versenyben. Schemansky 165 kg 18. Könnyen megy. Leonyid Zsabotyinszkij következik, ő pedig teljesíti a 167,5 kilót. Ez öttel több Vlaszovénál, Leonyid hátránya 7,5 kilóra csökken. Megpróbálkozik 172,5 kilogrammon 19 is, de a felállás során a súly lezuhan elől. Ekkor Jurij Vlaszov a “Bolygó legerősebb embere” titulus birtoklója egy rendhagyó lépésre szánja el magát. Versenyen kívül egy negyedik fogást kér, a súly az előbbi. Ha sikerül, új világcsúcs, de nem számít bele az összetett versenybe. Nem tudni hogyan, de megcsinálja 21. Mindezt miután csak harmadjára fogott meg tízzel kevesebbet. A versenyen kívüli fogás nem jellemző, főleg az Olimpián, de ezúttal Schemansky is megkísérel egy világcsúcsjavítást. A súly 173 kg, ollózással kellene teljesíteni. Sajnos nem sikerül… 18

167, 5 kg sikeres szakítógyakorlata után Leonyid Zsabotyinszkij utolsó fogására 172,5 -öt kér.  Elhibázza. Ezután látható Jurij Vlaszov híres-hírhedt negyedik kísérlete (nem számít bele az összetett versenybe) szintén ezen a súlyon. Vlaszov érthetetlen módon kiszakítja a súlyt, miután tíz kilóval könnyebbet, 162,5 kilót csak harmadikra teljesítette. 

____Lökésben a mezőny sokkal erősebb, mint négy évvel korábban a római olimpián. A koreai, egy német, valamint egy ausztrál versenyző 185 kilóig jut. Ecser Károly, aki erősebb náluk nyomásban és szakításban, szintén lök ennyit, és meg is szerzi az előkelő ötödik helyet 507,5 kg összteljesítménnyel. Schemansky fiatal csapattársa 187,5 kilót lök, ő jön be a negyedik helyre. Eredménye 512,5 kg. Egy egyiptomi versenyző  is kilök 187,5 kilót, 495 kilós összetettel zárva, a Vl. helyen. Ketten birkóznak meg 190-el, egyikük új-zélandi versenyző 20, a másik egy 38 éves veterán bolgár, Ivan Veszelinov 24.

A rangidős Norbert Schemansky 192,5 kilón kezd. Gond nélkül megy 18. Tíz évvel korábban már teljesítette ezt a súlyt, ráadásul a 90 kilósok mezőnyében 22. Nem sokkal később azonban komoly hátgerincsérülést szenvedett 25. A roppant elszánt Schemansky csak 1962-re érte utol önmagát a lökésben, akkor 195 kilót teljesítve 22. Most, két évvel később a következő beírt fogása a lökésben 205 kg 18. Mostanra Zsabotyinszkij és Vlaszov is készen állnak a lökés kezdőfogásaira. Igaz Zsabotyinszkij szüntelen panaszkodott a bemelegítés során. A kezdőfogás végrehajtása előtt odament Vlaszovhoz és így szólt:

– Gyerünk! Lökjük ki a kétszázat és fejezzük be!

– Nem. Én mindent a terv szerint akarok. Az enyém az utolsó fogás. Már emeltem két világrekordot. Talán ez lehetséges lesz lökésben is. De nem akarom, hogy te ne dolgozz, és ne próbálkozz! Nem megyek más súlyra. 

Válaszul Zsabotyinszkij visszavetette az előzetesen beírt 205 kilót kétszázra. Vlaszov 26 egyébként sem tekintette őt riválisnak 27, de megalkuvásával a méltó ellenfél szerepkőrről mondott le. Vlaszov kezdősúlya változatlanul 205. Zsabotyinszkij kilöki a kétszáz kilót 19.

A híressé vált epizódok. Mint később mondották, aki nem látta Zsabotyiszkijt és Vlaszovot, az nem látta az Olimpiát. Zsabotyinszkij utolsó fogása előtt, az őt krétával gondosan tisztogató alak, az edző Alekszej Medvegyev.

A súly 205 kg. Következik Norbert Schemansky. A felvétel megy, de a kilökés nem sikerül 18. A súly marad, Vlaszov  következik 21. Könnyű gyakorlat. Schemansky újra… sajnos a 205 kg megint kifog rajta, a karnyújtás megvan, de nem sikerül kiakasztania. 537,5 kilón zár, ez a negyedik olimpiája: bronzérmes 18. Ekkor az egyedül maradt Vlaszov 210 kilón jön, ha lehet ez még könnyebb, mint az előző. Ezzel 570 kilónál jár 21, és van még egy fogása, az előzetes terv szerint 217,5 kg a leendő új világcsúcs lökésben.

De még mielőtt a végső fogására sor kerülhetne, váratlanul bejelentkezik Zsabotyinszkij 217,5 kilóra. Vajon mit akarhat a fáradt versenyző egy 17,5 kg-os emeltetéssel? Miközben Zsabotyinszkij a súlyhoz lép, Vlaszov mondja is az edzőjének, hogy nem lesz ebből semmi! És tényleg nem… egy elemelésre futja. De Bogdazarov és Vlaszov nem veszik észre a megtévesztést. Most pedig jöhet a világcsúcs Jurij Vlaszovtól… De ha nem sikerülne is, már olimpiai bajnok!

Vlaszov kudarca. Ha 212,5 kilót választ harmadikra, biztosan sikerül. Ez Zsabotyinszkijt felkényszerítette volna 220-ra.
Vlaszov kudarca. Ha 212,5 kilót választ másodszorra, biztosan sikerül. Ez Zsabotyinszkijt felkényszerítette volna 220-ra.

Ma már volt két világcsúcs, Zsabotyinszkij -on pedig lám kifogott a súly. Ezért Vlaszov nem 100%-ig motivált. Felveszi, feláll, de a lökés nem sikerül karnyújtásba. Amikor a súly aláhull, az arca elgyötört. Azután legyint egyet – a fenébe is! De végül is mindegy. Csakhogy van valakinek még egy fogása. Leonyid Zsabotyinszkij, ha felemelné a 217,5 kilót, átvenné a vezetést. Vlaszov jól emlékszik: amikor Zsabotyinszkij kirohan, összenéz Medvegyevvel. Öt lépés a dobogóra. A gesztusai most riasztók. Vlaszov feszülten figyel. A mellkasán van… feláll… a súly karnyújtásban. Medvegyev felkiállt:

– Ő az olimpiai bajnok! 26

– Nagyon meglepődtem – emlékszik vissza Vlaszov – amikor Zsabotyinszkij kijött 217,5 kilóra. De ez az ő hasztalan próbálkozása volt, és alig emelte a térd fölé.  Annyira lenyűgözte a saját tehetetlensége, hogy jött nekem gratulálni az aranyéremhez 28.

De ez a rontott kísérlet színjáték volt, noha ezt Zsabotyinszkij több interjújában tagadja 29. Mindenesetre ezután Vlaszov  úgy hitte, az ő 217,5 kilós lökésének már nincs tétje. Szakértők egyetértenek abban, hogy a szakításban negyedik fogásként teljesített új világcsúcsa annyi értékes idegenergiát használt el, ami szintén hozzájárult a kudarchoz. Amennyiben második fogására nem kétszáztíz, hanem 212,5 kilót választ, akkor Leonyid Zsabotyinszkij csak 220-al nyerhetett volna, amit ezen az eseményen egészen bizonyosan nem teljesít. Zsabotyinszkij több, mint két évvel az Olimpia után lökte ki a 218 kg -ot, majd 1967-ben 218,5, illetve 219 kg-ra javította a világcsúcsot. Végül 1968 májusában, csaknem négy évvel később jutott el a kétszázhúszig 23.

“212,5 kilót kellett volna kérnem a 210 helyett. “

____Leonyid Zsabotyinszkij Tokióban 572,5 kg összteljesítménnyel lett olimpiai bajnok. Az a sajátos szituáció alakult ki, amelyben Vlaszov mindent összeadva valójában több súlyt emelt fel mint ő. Mégis csak második 570 kg -val 30. A negyedik fogásra teljesített szakítása tízzel többet adna, azonban az nem számítható be. Számára nem az olimpiai ezüstérmes szerepe vésődött be, hanem a keserű vesztesé. Vlaszovban volt még tartalék. Előzetesen 1965-re, 30 életévére tervezte a hatszázas összetett eredményt 31. Fejlődési ütemét tekintve ez biztos realitásnak ígérkezett, hiszen 1964-ben alig több, mint egy hónap időkülönbséggel 562,5 -ről, ötszáznyolcvanra javította az összetett világcsúcsot 2. Hihetetlen ereje volt, a felsőteste erősebb, mint bármely mai súlyemelőé. Így például a 45 fokos padon a legjobb nyomása 235 kg -val négy ismétlés 32. Véleménye szerint ha tehette volna, hogy minden erőfeszítést a lökés javítására koncentrál,  a másfél hónap alatt eléri a 230 -at 31. De máshogy történt.

“Október 18-án 19 óra 45 perckor (helyi idő szerint) ért véget Vlaszov osztatlan hegemóniája. Amikor a zenekar végre felkészül, hogy eljátssza a szovjet himnuszt…  …Nem tudom elviselni, hogy a második. Azt akarom, hogy az első legyek, csak az első!” – fogalmazza meg Vlaszov. Egy japán újság nem sokkal később a következőket írta:  “A két legerősebb férfi Oroszországban – Hruscsov és Vlaszov elbukott szinte ugyanazon napon”.  “A vereség után a legyőzhetetlen Vlaszov kizárja minden további verseny lehetőségét … ” 33. A versenyt követő éjjelen kihajította az ezüstérmet szállásuk ablakán 28 .

Előzetesen akadt egy baljós omen. Vlaszov könyve ” Себя преодолеть” (Szebjá preodolet – Önmagam leküzdése) néhány héttel a tokiói megmérettetése előtt jelent meg. A grafikus a borítóra egy nagy ezüst színű kört gondolt ki. Vlaszov reakciója a következő volt: “Ha nem haragszol, ez egy önbeteljesítő jóslat. Ez az ezüst olyan, mint a szemmel verés! 34

Vlaszov az olimpiai játékok után abbahagyta a versenyzést. Kérdés, hogy miért nem próbálta visszaszerezni az elsőségét? Úgy tűnik nincs pontos válasz. Tény, azonban, hogy a “Справедливость силы” c. művében annyi alkalommal ír fáradtságról, ideges kimerültségről, túledzettségről, sőt lázról, amelyet az ember csak akkor képes felmérni, ha ténylegesen elolvassa az egész könyvet. Vlaszov valójában régebben foglalkozott írással is, amely megoszthatta kapacitását. Még 1959-ben közzétette esszéit és novelláit, majd két évre rá elnyerte a második díjat a legjobb sport történetek versenyében. Ő bizonyult a legjobbnak, a szervezők, és az írószövetség  ugyanis első díjat nem osztott ki. Vlaszov az 1962 -ben, a budapest Világbajnokságon nem csak, mint sportoló, hanem az Известия c. újság tudósítójaként volt jelen. Termékeny írónak bizonyult számos publicisztikát, valamint huszonnégy könyvet írt, amelyből néhányat többször is kiadtak 35.

 

Az utolsó világrekord: 199 kiló a nyomásban.
Az utolsó világrekord: 199 kiló a nyomásban.

Vlaszov számára nagy anyagi mínuszt eredményezett olimpiai bukása, amely 1966-ra éreztette hatását. Ezért a régi bevált módszerhez folyamodott: rekord pénzért. Ismét megkezdte az edzéseket. Egy előre meghatározott rekordot kellett teljesítenie a nyomásban. Erre 1967. április 15. -én, Moszkvában került sor, 199 kg -ot nyomott 850 rubel díjazásért cserébe. Egy évvel később búcsúzott hivatalosan a sporttól 35. A történteket sohasem emésztette meg teljesen.

 

A nehézsúlyú kategória végeredménye.
A “vesztesek” között legfelül Jurij Vlaszov. A nehézsúlyú kategória végeredménye 1964 -ből.

 

 

 

 

Hivatkozások:

1  James P. Gallagher: Letter from Moscow. How To Terminate Communists (Chicago Tribune. April 03, 1996)

2  http://www.chidlovski.net/liftup/l_galleryResult.asp?a_id=290

3  http://www.biograph.comstar.ru/bank/vlasov_yp.htm

4  http://www.paulandersonpark.com/night_of_olympics.php

5  https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Anderson_(weightlifter)

6  http://www.chidlovski.net/liftup/l_athleteResult.asp?a_id=787

7  http://www.chidlovski.net/liftup/l_worldResult.asp?wname=Super%20Heavyweight&wyear=1957

8  http://www.chidlovski.net/liftup/l_worldResult.asp?wname=Super%20Heavyweight&wyear=1958

9  Аптекарь М. Л.: Тяжелая атлетика. Cправочник – Москва: Физкультура и спорт, 1983. 78. old

10  Аптекарь М. Л.: Тяжелая атлетика. Cправочник – Москва: Физкультура и спорт, 1983. 183. old

11  http://www.chidlovski.net/liftup/l_worldResult.asp?wname=Super%20Heavyweight&wyear=1959

12  http://www.chidlovski.net/liftup/l_tournamentResult.asp?tflag=su&wname=Super%20Heavyweight&wyear=1960

13 Jurij Vlaszov: Справедливость силы – Чемпионат второй (1960) – Глава 40

14  комсомольская Правда
Леонид Костенко: Как Леонид Жаботинский перехитрил Юрия Власова

15  http://www.chidlovski.net/liftup/l_tournamentResult.asp?tflag=su&wname=Super%20Heavyweight&wyear=1962

16  http://www.olympic-weightlifting.ru/zhabotinsky.htm

17 Jurij Vlaszov: Справедливость силы – Чемпионат шестой (1964 ) – Глава 254: Выдержки из моего дневника шестьдесят четвертого года

18  http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/sc/norb-schemansky-1.html

19  http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/zh/leonid-zhabotynskiy-1.html

20  http://wikivisually.com/wiki/User:DK4/Weightlifting_at_the_Olympics/wiki_ph_id_206

21  http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/vl/yury-vlasov-1.html

22  http://www.chidlovski.net/liftup/l_galleryResult.asp?a_id=231

23  http://www.chidlovski.net/liftup/l_athleteResult.asp?a_id=315

24  http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/ve/ivan-veselinov-1.html

25 http://www.chidlovski.net/liftup/a_norbert_schemansky_legacy.asp

26  Jurij Vlaszov: Справедливость силы – Чемпионат шестой (1964) – Глава 255

27  Jurij Vlaszov: Справедливость силы – Чемпионат шестой (1964) – Глава 222

28  Jurij Vlaszov: Справедливость силы – Чемпионат шестой (1964) – Глава 257

29  http://sportnewstodayss.blogspot.hu/2016/01/leonid-zhabotinsky-schwarzenegger-has.html

30  http://www.chidlovski.net/liftup/l_worldResult.asp?wname=Super%20Heavyweight&wyear=1964

31  Jurij Vlaszov: Справедливость силы – Чемпионат шестой (1964) – Глава 237

32  Jurij Vlaszov: Справедливость силы – Чемпионат шестой (1964) – Глава 257

33  Jurij Vlaszov: Справедливость силы – Чемпионат шестой (1964) – Глава 260

34  Jurij Vlaszov: Справедливость силы – Чемпионат шестой (1964) – Глава 263

35  https://ru.wikipedia.org/wiki/Власов,_Юрий_Петрович