Tongkat Ali

Hatásmechanizmus

    Ez nem egyszerű, de mára tisztázott. Leegyszerűsítve a következő: egy a citokróm P450 enzimcsaládba tartozó gént aktívál a Tongkat Ali felelős összetevője. A CYP17A1, a 17α-hidroxiláz segítségével a Pregnolone-t és a férfiak szervezetében is jelenlévő női nemi hormont a Progesterone-t egyaránt átalakítja egy köztes úton. Előbbiből DHEA képződik, míg utóbbiból Androstenedione.
300px-DHEA1.svg
A folyamat komplikált, a DHEA-ból, mint az kitűnik eleve “ANDRO” keletkezik optimális esetben, míg ebből eljutunk az androgénekig, amely esetünkben tesztoszteront jelent 13.
A két prohormon megemelkedett, ám még az élettani normákon belüli mennyiségéből, önmagában nem szintetizálódik az anabolizmushoz kellő mennyiségű tesztoszteron. Szerencsére a folyamatok nem merülnek ki ennyiben. Direkt tesztoszteronszint emelő hatása tény, de pontos mikéntje ennek nem ismert.Patkányokkal való kísérlet során a Longjack alkoholos kivonata növelte a human chorion gonadotropin (a továbbiakban hCG)
által kiváltott tesztoszteron termelését az állatok Leydig sejtjeiben 14. Ugyanakkor egyenlőre csak feltételezés, hogy ugyanez történik az embernél.

Megjegyzés: A hCG gyakorlatilag egyező hatású, mint az LH.

Ha információt keresünk a témában, némelyik termékeladással foglalkozó oldalon viszont tényként jelentik ki: “A gyógynövény Eurycoma Longifolia a lutenizáló hormont serkenti, hogy termeljen több tesztoszteront.” 15.

Ez nem biztos, hogy így van, ám kínálkozik egy másik lehetőség.  Dr. Ismail Tambi és Dr. Johari Saad, 2003-ban  az Eurocyma Longfolia Jack egy szabványosított kivonatával (LJ100™) kezelt huszonhárom önkéntest, akiknek egyebek mellett a DHEA, az SHBG és a tesztoszteron szintjeit mérték. A DHEA + 47%-al tetőzőtt három hét után, a teljes tesztoszteron mennyiségében viszont nem alakult ki lényeges különbség. Csökkent az SHBG, mintegy kétharmaddal a kezelés végére. Itt a titok nyitja: a a az SHBG szint csökken, következésképpen nő a szabad tesztoszteron szintje, a kísérletben mintegy 73%-al (!) 21  kutatásnap után 16.
    Mint azt korábban láthattuk tesztoszteron túlnyomó része a nemi hormon kötő globulinhoz rögzül, így hatástalannak, tekinthető. A Tongkat Ali aktív összetevői úgymond elfogják a még keringő SHBG egy részét és hozzákötődnek. A továbbiakban az érintett SHBG fehérjék ilyen módon nem tudják lefogni a rendelkezésre álló szabad tesztoszteront  17.

Egyik legismertebb humán (emberi) kutatásba tizennégy egészséges férfit vontak be, tesztelve maximális erejüket, az izomzat méretét, valamint a testzsír változását. Heten, kiegészítésül az Eurycoma Longifolia vízoldékony kivonatát (100 mg/nap), míg a többiek csak placebót kaptak. Az edzésprogram tíz gyakorlatból állt, két-két sorozatban, tíz-tíz ismétlést kelett végezniük, egyéni legjobbjaik 60%-ával minden mozgásban. Az előírás szerint minden másnap kellett végezni az edzéseket, az ellenállás pedig hetente fokozódott a kezdősúly mintegy 10%-ával. Öt hét elteltével felületi elektromiográfia (sEMG) segítségével vizsgálták a testösszetételt. A testzsír egyaránt csökkent mindkét csoportban. A Longjack-kiegészítésben részesülőknél az átlagos zsírmentes testtömeg 52,26-ról 54,39 kilogrammnyira nőtt, a felkar körmérete pedig 1,8 cm-rel fokozódott. A kezeletlen csoport gyarapodása nem volt számottevő. A különböző gyakorlatok egy ismétléses maximumaiban a Longjackkal élők erőnövekedése 6.78%-ra rúgott, míg a másik csoportnál ezen érték 2.77%. A kísérlet eredményét egyáltalán nem terheli elfogultság, ugyanis a kezelésben nem részesülő férfiak maximális ereje nagyobbnak bizonyult, és testzsírszázalékuk alacsonyabb értéket mutatott, annak ellenére, hogy jelentősen kevesebb zsírt vesztettek. Ugyanakkor az ő erejük valamivel nagyobb, egyidejűleg lényegesen kevesebb zsírral bírtak. Az Eurocyma Longfolia a magasabb tesztoszteronszintnek köszönhetően a zsíroxidáció fokozottabb. Pont a longjack drámai hatása miatt, a kutatók javaslatott is történt tiltott szerré való minősítésére 18.

Hasonló konkluzióra jutott a kínai Sport Tudomány és Technológiai intézet 2007-ben, azaz az Eurycoma Longifolia legyen tiltott doppingszer.  Dr. Ruxiang Wang és munkatársai az Eurocyma Longifolia standardizált kivonatát tesztelte idősebb sportolókon, 200 mg napi dózisban. Az alanyok tapasztalata a pozitív értelemben vett agresszió és az aktívitás növekedése. A regenerációs folyamatok gyorsultak, az izomfájdalmak hamar elmúltak az edzések után és nőtt az izomerő. A mérések szerint az IGF-1 szintje (insulin-like growth factor 1), – amely pozitív hatással van vázizmok hipertrófiájára -, emelkedett, az SHBG pedig szint csökkent. Utóbbi eredményeként a szabadon keringő tesztoszteron mennyisége növekedett 19.

A “szabvány” Tongkat Ali

A tesztoszteron mindenkori értékének természetes módon való emelésében tudomáson szerint ez a gyógynövény egyedülálló. Hatásosságát egy rakat humán klinikai tanulmány erősíti meg (mindössze kettőt említettem). A Tongkat Ali azokban az esetekben megfelelő, ha valaki vitalitást szeretne egy bizonyos koron felül, de elfogadható ötlet akkor is, ha versenyszerű sportolóként nem kíván megbukni a doppingteszten. Legalábbis egy állítólagos vizsgálat létezik, ahol a kiegészítésben részesülő sportolóktól vizeletmintát vettek, az eredmény pedig negatív 20.

Mivel relatív drága, mint említettem se szeri, se száma a hamisításoknak, és a félrevezetésnek. A bioaktív összetevők a tongkat aliban csak igen kis koncentrációban vannakjelen. Malájziában és Indonéziában tipikus adag napi mintegy 50 gramm gyökér. Testépítőknek dupla ennyi is elkelhet. Ehhez képest vannak olyan termékek, amelyek 500 miligrammos kapszulákban vesztegetik. a porrá örölt gyökeret. Egyetlen hatásos adaghoz így száz darab kapszula kellene. A legtöbb termék ezért nem fog eleget tenni a várakozásoknak, így a vásárlónak az a benyomása alakul, ki, hogy a Longjack haszoltalan. Az állhatatos érdeklődő kettőt tehet, beszerzi magát a gyökeret, – ez a kevésbé valószínű, vagy valami szabványra hagyatkozik, és meggyőződik róla, hogy a termék az, aminek e kell. Az Eurycoma Longifolia kivonatok különböző erősségüek lehetnek. 1:200, 1:100, és valamint az 1:50 arányú kivonatok. Léteznek gyengébbek is de ezekre kevéssé érdemes hagyatkozni. Az 1:200, azaz elvben a legerősebb kivonat gyártása során 200 gramm gyökeret is  felhasználnak egyetlen grammnyi késztermék előállításához  21.

Egyik legerősebb igazolt minőségű kivonat. 1:200 arányát, átszámítva a 300 mg-os kapszulákra, egy-egy darab 60 g gyökeret igényelt

Ez a napi adag, heti öt alkalommal, két nap szünet. A 120 kapszulás termék majdnem fél évig elegendő. Ára 2012-es év elején 60.05 euro , ez márciusban úgy 17-18 ezer forint (szállítás nélkül!)

tka_1-200_tm

Akadnak olyan személyek, akiknek a Tongkat érdeklődésük középpontjában van, mondhatni egész életüket kitölti. A potenciális vásárlónak ez jól jöhet, mert ezek az emberek igyekeznek a csalásokat leleplezni. Serge Kreutz 2012-re is készült, figyelemmel kísérve, valamint véleményezve az elérhető termékeket. Globálisan közel száz értékesítő, csak tizennégy termékéről tud úgy nyílatkozni, mint valószínűleg legitim, vagy ténylegesen legitim, öszinte forrás, jogszerű termék, esetleg becsületes forrás. Végül mindössze háromról tud, amelyek igazolt minőségűek 22.

Kreutz negatív értelemben tesz említést az LJ100-ként ismert kivonatról 21, amelyről a gyártók úgy nyilatkoznak, mint ami a legmagasabb minőségű 22. Ez   22% eurypeptides 40%, glükoszaponinok, míg poliszaharidok tekintetében 30%-ra standardizált (szabványosított), és 100 mg kapszulánként 22. A termék összefüggésbe hozható Dr. Ismail Tambi, és Dr. Johari Saad 2003-as kísérletével, erről írtam a lap tetején. A gyártók megemlítik a MIT / FRIM (Maláj Erdészeti Tudományos Egyetem), a University of Malaysia (Malájzia Egyeteme), valamint, hogy az USA GMP szabványnak eleget tegyen, a maláj kormány pénzügyi támogatását 23.

 

lj_100Az LJ100 ® a Herbal Powerstől. Támpontot nem ad, mennyi nyersanyagból is készül, de állítólag ez a legjobb. Reklámja emlékeztet a forradalmian új, az úttörő, az egyedülálló, világon nálunk elsőként, stb., stb. elcsépelt szövegekre

Dr. Ray Sahelian, gyógynövényekkel foglalkozó betsellerek szerzője szintén tud az LJ100-ról. Véleménye szerint ez az egyik jól ismert és nagy hatású kivonat, amely 22%-ban tartalmaz eurypeptideket, glikoszaponinokat pedig 40%-ban. Sahelian mint praktizáló orvos, saját bevallása szerint éveken át figyelemmel kísérte azok reakcióját akik használták, valamit maga is próbálkozott vele különböző dózisokkal kísérletezve. Át is vette  a kivonatot (LJ100 ®), a Herbal Powers szabadalmaztatott termékét, és a piacra dobta, de 100 helyett, mindössze 25 mg-os dózisban. Egy ekkora adag, ha összevetjük a Serge Kreutz által preferáltakkal (1:200 kivonat, 300 mg) végtelenül gyenge. Így azután Sahelian magyarázatba kezd, amely azzal kezdődik, hogy kimondja, bármely cég, amely azt állítja, hogy az 1:200-as kivonat kétszázszor olyan hatásos, mint szimpla porrá örölt gyökér, félrevezeti a vásárlókat . Temészetesen szintén árul porrá örölt gyökeret 0.2 grammokba kapszulázva… Vele szemben Kreutznak nincs kereskedelmi érdekeltsége, azaz semmit nem ad el. Ténykérdés az is, ami tollából olvasunk: a bennszülötteknél napi 50 gramm tongkat elfogyasztása menetrendszerű. Ennek folyományaként 200 mg gyökér por elfogyasztása értelmetlenség, kétszázötvened része a szokásosnak (50.000 : 200 = 250)

Ray Sahelian honlapján kifejti, az egyetlen módja annak, hogy egy termék hatáserősségét megtudjuk, az HPLC vegyi elemzés, amely fényt derít a glükoszaponinik, eurypeptidek, quassinoidok és a többi hatóanyag tartalmára. Hozzáteszi, hogy mindegyik alapanyag szállító egy kicsit mást hoz, mivel a különböző ültetvényeken termeszett fákban kissé más az aktív hatóanyagok aránya, valamint a gyártók is különböző módokon készítik termékeiket. Pont ezért nehéz adni adagolási javaslatokat a piacon lévő termékekre. Nos ezek önmagukban igazak. Azonban Ray Sahelian elrontja az egészet azzal, amikor azt állítja, a 1:200, az 1:100, vagy az 1:50 koncentrációk semmit nem mondanak a különböző termékek hatáserősségéről, mivel nem léteznek elfogadott tudományos szabványok 23. Ehelyett a 25 mg-os LJ100-at, amelyről nem is tudni mennyi gyökérből vonták ki, illetőleg bagatell 200 mg porrá örölt gyökeret árul kapszulákban, holott – harmadjára ismétlem – a tipikus adag 50 g, azaz 50 000 mg naponta. Ezután el lehet gondolni, ki vezeti félre a vásárlót.

Eurypeptides?

Természetesen elfogadott tudományos szabvány rögtön létezik, ha eurypeptidekről, glikoszaponinokról és poliszaharidokról van szó… Azonban felmerül a kérdés, mégis micsodák ezek?! A téma szakértője, Serge Kreutz nem is tudott olyasmiről, mint eurypeptides (eurypeptidek), míg azt fel nem fedezte az egyik malájziai gyártó honlapján, akik erősen ragaszkodtak termékük, az LJ100 tudományos szabványosításához. Kreutz megjegyzi, hogy az általános keresésben a google több ezer oldalt is kiad, az eurypeptides kifejezésre, ám mindezek az LJ100 ® értékesítésében érdekeltek, amely a 22% eurypepdides, 40% glicosaponins és 30% polysaccharid “összetevőkre” szakosodott. Más kérdés, hogy az “eurypeptides” kifejezéssel nem találkoznivalós tudományos publikációkban. A google tudós keresője ugyan kínál ilyen dezinformációt, mindazonáltal az amerikai National Library of Medicine (Nemzet Orvosudományi Könyvtára) honlapjának keresőjében érdekes módon nincs találat az eurypeptidesre. Nyilvánvalóan egy kitalált szóval van dolgunk 24, nincs ilyen szócikk a wikipédiában sem. A Tongkat Ali valóban tartalmaz olyan e-vel kezdődő bioaktív komponenseket, mint az eurycoma none, eurycomanol-OD-glycopyranoside, eurycoma nol, eurycoma lactone, epispelin, vagy eurylene25, ám sohasem hívták ezeket eurypepdides gyűjtőnéven, eleve különféle kategóriákba tartoznak. Az előbbieket más, nem e betűvel kezdődő összetevőkkel együtt a quassinoid-vegyületek, bibhenylneolignans, tirucallene-típusú triterpének, valamint a szkvalénszármazékok és a béta-carboline alkaloidok közé sorolják 26. Az “europeptides” standardizált százalékos értékének feltüntetése ugyan jól mutat a színes dobozokon, és hatásos szöveg a kereskedelmi oldalakon, de olyan műszóval van dolgunk, amelynek nincs megfelelője az anyagi valóságban 24.

Tongkat Ali 2. rész>

Hivatkozások:

13 http://en.wikipedia.org/wiki/Dehydroepiandrosterone

14 Clean Lin, Peng Zhenyuan, Wang Xi, Guo Li-Wu, Paulus S. Wang: Reinvestigation od the chemical Constituents of Eurocyma Longifolia (2001). The Chinese Deparment of Medicine Journal 97-106.
18 S. Hamzah, A. Yusof: The ergogenic effects of Eurycoma Longfolia Jack: A pilot Study. (Department of Exercise Physiology, Sports Centre, University of Malaysia, Kuala Lumpur, Malaysia)
19 http://bjsm.bmj.com/content/37/5/464.full  (007!)
20 http://nuprepkl.blogspot.com/2012/03/critical-steroid-hormone-gradually.html
21 Serge Kreutz: Tongkat ali purchase rules (2005)
22 Serge Kreutz: Tongkat ali product comparison (2002)
23 http://www.hpingredients.com/lj100.htm
24 Serge Kreutz: What are the active ingredients of tongkat ali (2010)