Táplálékkiegészítés – a nagy megtévesztés

Manapság nehéz úgy járni kelni a súlyzók felé orientálódók világban, hogy az embert ne bombáznák reklámokkal a tápkieg gyártók. Mind azt sugalmazza, hogy a termékeik nélkül nem lehet megfelelően fejlődni, regenerálódni stb. A plakátok tele vannak szálkás, duzzadó vállú sportolókkal és ezek a gyártók azt sugallják, hogy az ő termékeikkel te is olyan lehetsz (Ez persze marhaság, az ő fizikumukhoz nem a táplálékkiegészítők kellenek – a szerk). Sőt, egyesek arra biztatnak legyél te is olyan mint az általuk szponzorált profi versenyzők. De te nem vagy profi és nem versenyzel! Valójában inkább te “csak” egy srác vagy aki szeret edzeni, szeretne fittebb, erősebb lenni, futni vagy fel-alá biciklizni.

Mi “átlag Józsik” néha, időnként igénylünk egy kis lökést, de amire nincs szüksége a legtöbbünknek azok pont a táplálékkiegészítők. Túlnyomó többségünk képes megoldani, vagy képesnek kellene megoldani a mikro és makrotápanyag szükségleteit szimplán a táplálkozással. A tabletták és porok, akár mesterségesen vagy természetesen előállítottak azokra az extrém esetekre kellenek amikor az élelem nem elérhető azonnal és azoknak akik “extrém” életmódot folytatnak mint például a profi sportolók. Nekünk egyszeri földi halandóknak ha kell egy kis edzés előtti felfrissülés, csak egy jó kávéra van szükségünk, vagy ha szeretnénk ledobni pár kilót megfelelő étrendre, több zöldségre, valódi fehérjére, vízre, stb.

Nincs szükséged táplálék kiegészítőkre ahhoz, hogy fitt, erős vagy izmos legyél

A tápkieg gyártók már úton-útfélen tolják a reklámjaikat, nem tudod elkerülni őket. A marketing gépezet folyamatosan sulykolja, hogy vásárolj. “Aki valamennyire is komolyan gondolja az edzést egy vitamin pakk nélkül el se kezdje!” “Alapvető az edzés utáni fehérje és szénhidrát, mert ott az anabolikus ablak!” “A glutamin kell, mert anélkül nem elégséges a regeneráció és immunrendszert is erősíti!” “Használj BCAA-t többször is napközben, hogy megakadályozd a katabolizmust””lefekvés előtt fogyassz el egy kazein shake-t és a lassú felszívódású fehérje megóvja az izmaidat amíg alszol.”
Ugye mindenki olvasott már hasonló bölcsességeket?

Ezek a dolgok lehet, hogy fontosak annak profi testépítőnek aki 20-30 kiló olyan izmot hordoz magán ami a hormonális beavatkozás nélkül nem létezne, a maga extrém gyors anyagcseréjével, és őt ilyen módon fenyegetheti a katabolizmus. Esetleg a napi két edzést végző atlétát, olimpikon regenerációját segítik a különböző termékek. Azaz a profiknak szükségük van ezekre.

A fentiek ellenére ő nem használt tömegnövelőket.
A fenti sorok ellenére ő például nyilvánvalóan nem használta ezeket a tömegnövelőket.

De jó eséllyel te közel sem vagy profi sportoló. Nekik szükségük van a táplálkozásuk kiegészítésére, nekik a sport a munkájuk. De neked átlag embernek a heti 3-4 edzéshez csak normális, jó minőségű ételre van szükséged és megfelelő pihenésre.

Nincs szükséged táplálékkiegészítőkre ha kövér vagy

Másik oldalon azok a táplálék kiegészítők állnak amiket zsírégetőként, fogyasztó szerekként reklámoznak. De kapható már vízhajtószer is táplálékiegészítő gyanánt. A cégek pedig agresszíven kommunikálják termékeiket, mint gyors és könnyű  megoldást az elhízottak problémáira. Természetesen ezeket a termékeket is profikkal reklámozva, és gálánsan hallgatnak arról, hogy ők is inkább a különböző szintetikus vegyületeknek köszönhetik a formájukat. (Rosszabb esetben fiktív személyekkel történik a beetetés, akik csodálatos átalakuláson mentek keresztül a számítógép képszerkesztő programjával – a szerk. )

A gyártók stratégiája egyértelmű, arra a szisztematikus társadalmi tévhitre építenek, hogy a megoldásokat kényelmesen, pirulákba és dobozokba kapjuk.

Ez a háziasszonyoknak szánt verzió. Ha elég hiszékeny vagy észre sem veszed, hogy két teljesen különböző alanyról van szó. Egyikük széles csípőjű, míg a másik "fiús".
Ez a háziasszonyoknak szánt verzió. Ha elég hiszékeny vagy észre sem veszed, hogy két teljesen különböző alanyról van szó. Egyikük széles csípőjű, míg a másik “fiús”. Szintén figyelemreméltó a változás a mellek vonatkozásában: valóságos “revolution” történt, miközben a testzsír lecsökkent.

Azt sugalmazzák, hogy ha lecseréled a csokis kekszed csokis-keksz ízű fehérje szeletre vagy turmixra az egy egészségesebb választás. Viccesen hangzik de a tápkieg ipar ezekre a javaslatokra alapozva hízott multi-milliárd dolláros üzletté.

A tudomány se támasztja alá a legtöbb tápkieg reklámot

A táplálékkiegészítő  biznisz valóban óriási üzletté vált. Annak ellenére, hogy a gyártók legtöbb állítása nem alátámasztott vagy félrevezető. Az EU szabályozás ugyan próbálja egyre jobban regulázni de így is elég sok minden piacra kerül.
A kutatások eredményei lesújtóak:
Egy, az International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism-ban megjelent tanulmány több száz fogyasztó-zsírégető készítményt vizsgált meg, egyetlen esetben sem találták bizonyítottnak, hogy hozzájárulna a jelentékeny testsúlycsökkenéshez, néhányat kifejezett egészségre károsnak találtak.

Az Annals of Internal Medicine három dokumentumot is nyilvánosságra hozott ami azt állítja, hogy a fokozott vitamin és ásványi anyag bevitel nem csökkentette a rák vagy a keringési betegségek esélyét. Addig elmentek, hogy kiadtak egy vezércikket is amelyben olvasható:
“A nagy mennyiségű felhalmozott bizonyíték … elegendő, hogy ellenjavalljuk a rutinszerű táplálékkiegészítést… Az üzenet egyszerű: A legtöbb szer nem segít a súlyos vagy halálos betegségek megelőzésében, az eredményességük nem igazolt, rendszeres használatuk kerülendő. Ez az üzenet különösen igaz az átlagos populációra, akinek nincs orvosilag igazolt mikrotápanyag hiánya, ez nagyjából lefedi a legtöbb táplálékkiegészítőt használót az USA-ban és más országokban is.”

A “Do You Believe in Magic” (Hiszel a csodában) című könyvében, Dr. Paul Offit arra következtetésre jutott, hogy a “nagy dózisú vitaminok és kiegészítők növelik a rák és szívbetegségek kockázatát, ez az oka, hogy egyetlen nemzeti vagy nemzetközi népegészségügyi szervezet sem ajánlja.” (Ezzel persze lehet vitatkozni, de mondjuk példának okáért, inkább olvassunk utána, milyen hatással van az egyoldalú, és nagy dózisú Alfa-tokoferol, a többi lehetséges E-vitamin izomer szintjére az emberi szervezetben! – a szerk.)

Offit nem ítéli el az öszes kiegészítőt, kivételként említ négyet: a halolajat, a D3 vitamint, a folsavat és a kálciumot. Mi magunk a kálcium kiegészítéssel szemben inkább a magnéziumra szavaznánk. Mivel a hiánya elterjedt, és mint ilyen, rendkívül sok betegség előszobája Esetleg egy alap C-vitamin bevitel sem az ördögtől való. Bár napi 3-4 grammra nem nagyon van szükségünk mint azt egyes guruk ajánlják.

Amire tényleg szükséged van: kemény(és jól tervezett) munka és valódi étel

Minden táplálékkiegészítő rossz? Biztosan nem! De neked aki csak edzeni akar, esetleg fogyni egy keveset vagy megerősödni, szükséged van ezekre? Nem, nincs. A reklámok ábrázolásával szemben ezek csak a professzionális atlétáknak hiánypótló termékek, amint már említettük. Nem, amíg nem ez a főállásod vagy nem versenyzel komoly szinten, mindegy mennyire érzed magad hardcore-elemnek, te nem vagy professzionális sportoló.

Veszélyes azt javasolni és elfogadtatni, hogy a táplálékkiegészítők valamilyen gyógymódot jelentenek vagy, hogy egyáltalán a széles tömegek általi fogyasztásra készültek. Az olyan problémák nagysága miatt, mint az elhízás és a metabolikus szindróma a modern társadalmunkban, fontos bemutatni a valós megoldásokat. Ha kiegészítőket megtévesztően úgy reklámozzák mint megoldások ezekre a problémákra, az igencsak felkavarja az amúgy is sáros vizet és az embereknek fogalma se lesz mi vezet a valódi egészség felé.

Ahelyett, hogy mindig a kiskapukat és rövidítéseket keresgélnénk az egészség, a teljesítmény vagy testsúly kontroll esetében a hosszan tartó megoldásokra kéne fókuszálni. Ezeknek az alapja pedig a kemény munka és a valódi táplálék.
Ezért ideje mögé látni a marketing rizsának és nem bedőlni a “guru”-knak akik azért kapják a pénzüket, hogy veled megvetessék a különféle kiegészítőket.

A cikk Eric C. Stevens The Fallacy of Supplements című írásának adaptációja kiegészítve saját gondolatainkkal.