Andrew “Bud” charniga: Interjú Leonyid Taranyenkóval

 

Royal Olympic Hotel

BC Mesélj az edzésről! 

Taranyenko:  Hat napon át edzek egy héten. A hét három edzésnapján, naponta három foglalkozás van, ami összesen hat óra, míg a köztes napokon kétszer edzem, ez négy órát jelent.

BC Ki készíti el a programot? 

Taranyenko:  Az edzőm írja a tervet. Ő nem profi edző. Valójában mérnők. Figyelemmel kíséri minden edzésem.

BC Van az edzésen olyan eszköz, amely segít értékelni a súlyzó mozgását?

Taranyenko: Igen. Az edzőm tervezett egy speciális eszközt, amelyen három deszka van elhelyezve függőlegesen a rúd két vége felől.  A deszka jelöl különböző centimétereket egymástól meghatározott távolságra.

BC Milyen gyakorlatokat végzel az edzésen? 

Taranyenko: Én általában szakítok minden nap, előfordul, amikor kétszer is napjában. De a szakítás és lökés edzések egymástól mindig elkülönülnek. Felhúzásokat csinálok a padlóról, szintén végzek ilyesmit ölből, valamint mély helyzetből, deszkára felállva. Edzek láblökéses nyomással, de nem használok, karból nyomást. Néhány évvel ezelőtt kinyomtam 230 kilót állva, a régi olimpiai stílusban, így nem érzem, hogy nyomnom kellene. A felvételt és a kilökést általában nem végzem külön, ha végre a súlyt felveszem, ki is lököm.

BC Mi az erősséged? 

Taranyenko: A guggolás a legfontosabb. A legtöbb edzésnapon guggolok, és itt is előfordul, amikor kétszer egy nap. A legjobb eredményem 380 kg, de ezt úgy, hogy megállok egy két másodperces szünetre az alján.

BC Hány ismétlés van sorozatonként? 

Taranyenko: Általában nem több, mint három. Néha azonban ötöt csinálok kirobbanó sebességgel. 300 kilóval tudok öt ismétlésekkel. Jellemző rám, hogy kettőig számolok, mielőtt felállok.

BC Nem fáj a térded? 

Taranyenko: Nem.

BC Csinálsz mellen guggolást? 

Taranyenko: Nem. Korábban szokásom volt elől guggolni, de leálltam vele néhány éve, amikor képes voltam 300 kilóval, három ismétlés elvégzésére. Ezen a ponton úgy éreztem ez sokkal több, mint, amennyit fel tudok venni. És különben is, ez a súly túlzott terhelés a mellkason.

BC Fellépések a padra, vagy kitörések?

Taranyenko: A fellépés előfordul néha, de csak akkor, hogy ha pihentetem a gerincemet, valamivel edzem a lábam. A kitörések nem nagy ügy, ez rutinszerű. Egyszer-egyszer alkalmazom őket, hogy változatosabb legyen  az edzés.

BC Mi a helyzet a hiperextenzióval?

Taranyenko: Nem csinálom. Ez nem egy fontos erőgyakorlat. Általában csak akkor végzik ezt, ha fáj a hát.

BC Melyik gyakorlat tetszik inkább?

Taranyenko: Törzsdöntés, súllyal a nyakban. A lábakat enyhén be kell hajlítani. A törzs döntése csípőből történjen, ne derékból! Ez elég pokoli érzést tud előidézni a lábak hátsó oldalán. Kezd el a törzsed kiegyenesíteni, még mielőtt görbület keletkezne a gerincoszlopban! Ez egy fontos elv ennél a feladatnál, de nem beszélnek róla. A törzsdöntés hasznos eszköz az erős háthoz a súlyemelésben. Amikor fiatalabb voltam, ebben a gyakorlatban nem tudtam annyit, mint a szakításban.

BC Ugrást végzel az edzéseiden? 

Taranyenko: Csak kétkezes súlyzóval. 100-120 kilóval a hátamon szökdelek.

BC Mik a legjobb edzés eredményeid?

Taranyenko: 210 és 262,5 kg a rekordom. De rendszeresen ne próbáljon az ember edzésen rekord súlyokat felemelni! Így például a legnehezebb súlyok, amelyeket használtam tavaly az edzésen, a világrekord felállítása előtt, 200 a szakításban és 245 kg a lökésben.

BC Csinálsz hasgyakorlatokat? 

Taranyenko: Nem, ehhez én túl lusta vagyok. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy a has megerősödik a hát edzése által, mint ahogy a bicepsz, mint antagonista, a tricepsz edzése közben.

BC Hogyan változott meg az edzés az évek során,  a módszereket tekintve, ahhoz képest, amikor még a 110 kilós súlycsoportban voltál?

Taranyenko:  Elég drámaian. A 110 kg-os súlycsoportban csak négyszer edzettem hetente. De az igazán nagy különbség a gyakorlatokban használt átlag súly. Ez ma 190 kg.  Ez magában foglalja a versenygyakorlatokat, a húzásokat, a guggolást, mindent. Amikor guggolást végzek, például az első fogás 170 kg, majd onnan ötvenenként ugrok, míg el nem érem a legnehezebb súlyt az adott edzésen.

BC Mit tudsz a Alekszejev edzéseiről?

Taranyenko: Senki sem tudja, hogyan edzett Alekszejev valójában. Erre ő ügyelt. Egymagában edzett, amikor senki nem zavarta. Én ugyan láttam őt edzeni 1976-ban az edzőtáborozás során a válogatottban. Ekkor úgy tűnt, több ismétléssel dolgozott sorozatonként, mint a norma. Valamint soha nem guggolt többel, mint amennyit fel tudott venni.

BC Olvastam egy helyütt, Alekszejevtől idézték, hogy soha nem használt többet, mint 270 kg a guggolásban.

Taranyenko: Ez úgy tűnik jobb. Mindenesetre nem árulta el tényleges erejét sem az edzésen, sem a versenyen.

BC Hogy emeltek Piszarenko, vagy Gunyjasev?

Taranyenko:  Piszarenko nem volt olyan erős. Például Zakarevics megverte őt a szakításban, amikor nem alkalmaztak horog fogást. Zakarevics kiszakított így 175 kilót, Piszarenko százhetvenet. A lába nem volt túl erős, valószínűleg nem tudott sokkal többet guggolni, mint 290 kg, Ellenben jó volt a felvétel technikája. De nem hiszem, hogy fel tudott volna állni a maximális súllyal, amit ő fel tudott venni, ha néhány másodpercig megáll az alján.

BC Mi a fizetésed?

Taranyenko:  300 rubel havonta (Megjegyzés: ennek a vásárlóereje ma a 35-40 ezer dolláros évi fizetés felel meg az USA-ban.

BC Mennyit fizettek a világrekordért?

Taranyenko: 1500 rubelt.

Ezen a ponton Taranyenko megpróbálta elmagyarázni, milyen az ő életszínvonala a nyugaton edző profi sportolókhoz képest. 

Taranyenko: Egyszer egy szovjet sport sportújságíró rögtön az interjú elején megkérdezte Magic Johnson-t, milyen autót vezet? Johnson azt válaszolta, hogy van egy Rolls Royce, egy BMW, azután a Porsche és a két kamion. Ezzel véget is ért az interjú, mert az író annyira meglepődött, hogy nem akadt több kérdése. Látod, eközben úgy tíz évig tart, mire meg tudsz venni egy autót a Szovjetunióban. Szerencse amikor sajátod van, vezetheted vagy tíz évig, és azután, ha nem váratod a vevőt, többért adhatod el, mint amennyit kifizettél érte.

A témában speciális az anabolikumok kérdése.

BC Az amerikai emelők úgy gondolják, hogy a szovjetek a legjobb szereket használják, ez az oka, amiért sokkal jobbak. 

Taranyenko: Ez nonszensz. Amennyiben egy nemzet hozzáfér az USA-ban gyártott gyógyszerekhez, bizonyosan megjelenik a világrekordok jelentős növekedése. A bolgároknál ez állt elő. Itt a fő oka annak, hogy a versenyzőik a közelmúltban legyőzték a mi emelőinket. Sőt! Időközben a bolgárok szorosabbra fűzték a kapcsolataikat az amerikaiakkal, hogy könnyebben megszerezzék ezeket a gyógyszereket.

BC Hallottam, hogy Hrisztov (Taranyenko legfőbb ellenfele a 110 kg kategóriában – a szerk.), de Vardanyan sem volt különösebben erős, ha nem használta ezeket.

Taranyenko: Da! Hrisztovval körülbelül ez a helyzet. Vardanyan pedig hihetetlen gyenge volt nélkülük.

Jurik Vardanyan

A kissé vékonyka Jurik Vardanyan, aki a középsúlyban (82,5 kg) már a moszkvai olimpián 222,5 kilót lökött. Négy évvel később Várnában 230-ra ment, amelyet csak felvennie sikerült, A képen 224 kg. Ma a 85 kilós súlyemelők ezt a teljesítményt nem tudják produkálni.

 

Taranyenkónak az 1987. évi Szovjetunió Bajnokságon 265 kg-ra (!) volt szükséges a lökésben, hogy nyerje az országos bajnoki címet.

BC Te ismered a jelentőségét a 273 kilós lökésnek?

Taranyenko: Igen, ez a 600 font. Olvastam, ez felelne meg a távolugrás jövőbeni világrekordjának, amiért ötvenmillió dollárt kínálnak. Szeretném tisztázni, hogy a távolugrás világcsúcsa egy sokkal kisebb dolog, mint a 600 fontos lökés (megjegyzés: azóta sem sikerült elérni).

BC Milyen eredményeket vártál itt Athénban? (Ez egy nagyon érzékeny téma… )

Taranyenko: 210 és 267,5, vagy 270, ha ez szükséges.

Taranyenko 1989-ben valószínűleg megnyerte volna a világbajnokságot 477,5-480 kg közötti eredménnyel. Alexandr Kurlovics, aki 215 kilót szakított szintén megpróbálta a világcsúcsjavítást 477,5 kg -ra, de ehhez az utolsóra kért 262,5 kilogrammos lökésgyakorlatánál nem adták meg számára a “Le!” vezényszót. Lásd a videóban 3:08 -nál!

BC Geliszanov miért jött fel a 110 kilósok közül a te súlycsoportodba? Miért húzták ki a neved a rajtlistáról?

Taranyenko: Nagyon nehéz bent maradni a szovjet válogatottban, mert nagyon sok jó súlyemelő van. Ugyanakkor megvan a szükségessége a csapat megfiatalításának, ilyenkor kap a fiatalabb súlyemelő egy esélyt.

BC Van egy villamosmérnöki diplomád. Tervezed, hogy a visszavonulás után mérnök leszel? Vagy esetleg inkább edző lennél?

Taranyenko: Egyik sem.