Arkagyij Nyikityics Vorobjov – A súlyemelő napirendje

Szemelvények Dr. Arkagyij Nyikityics Vorobjov kétszeres olimpiai-, ötszörös világ- és ötszörös Európa Bajnok 1968-as magyar kiadású
“A súlyemelő korszerű edzése”
című munkájából

A szervezetünk összes szerveinek és rendszereinek normális működése céljából szigorú napirend et kell bevezetni. Különösen fontos ez olyan sportolóknál, akik kiváló eredmények elérésére törekednek.

Pontosan, ritmikusan be kell tartani a napirendet, beleértve a pihenést, az alvást, a táplálkozást, a termelőmunkát, az edzést, azaz mindazt, ami huszonnégyórás tevékenységünkkel kapcsolatos.

Az alvás idején végbemegy az agykéreg idegsejtjeinek  funkcionális
megváltozása, csökken azoknak a központoknak az ingerlése, amelyekben a különböző: látási, hallási, tapintási stb. ingerületek jutnak. Az alvás nyugalmat és pihenést biztosít az agysejteknek, visszaállítja a munkaképességüket, elősegíti, hogy idegenergia halmozódjék fel a szervezetre váró tevékenységekhez. Az agykéregben beáll a gátlás állapota. Ez kiterjed a lejjebb fekvő kéregalatti mezőkre, amelyek a vérkeringés, a lélegzés stb. funkcióval kapcsolatosak. Alvás közben az izomzat elernyed, csökken az anyagcsere, ritkább an húzódnak össze a szívizmok, alacsonyabb lesz a vérnyomás.

Huszonnégy óra alatt legalább 8-9 órát kell aludni, mindig egy és
ugyanazon időben kell lefeküdni és felkelni. Az utolsó, nem bőséges étkezés az elalvás előtt 1,5-2 órával történjék. Alvás előtt nem szabad erős teát, kávét inni, és általában sok folyadékot fogyasztani, nem kívánatosak ilyenkor az intenzív testgyakorlatok sem.

Edzés elveink alapja
Edzés elveink alapja

Alvás előtt jót tesz a könnyű séta szabad levegőn. Kiszellőztetett szobában kell aludni, a takarót nem szabad a fejre húzni. A súlyemelőknél, a vállízületekre ható nagy megterhelés miatt, olykor fájdalmak szoktak fellépni, ezért ajánlatos meleg hálóholmiban aludni (Megjegyzés: ez még a nyomás korszakára volt jellemző, ma kisebb a felsőtest terhelése)

 

Felébredés után nem szabad az ágyban heverni, Az alvást követő reggeli torna sohasem jelentsen nagy fizikai megterhelést. Legfeljebb 10-15 percig tartson.

Ha van rá lehetőség, akkor hasznos 1~1,5 órát pihenni ebéd után.

Az edzést legjobb délután 5 és 9 óra között tartani. A szervezet munkaképessége ebben az időben a legnagyobb. Ha a sportoló éjjeli műszakban dolgozik, csak alvás és elegendő pihenés után tartson edzést. Kívánatos, hogy az edzés és a termelőmunka meghatározott időben legyen.

Ha a napirendet hosszabb időn át betartjuk, a központi idegrendszerben dinamikus sztereotip keletkezik. Ez megkönnyíti a szervezet tevékenységét azonos körülmények között. Az egy és ugyanazon időben történő lefekvés elősegíti a gyors elalvást, a táplálék felvétele serkenti az emésztőnedvek kiválasztását az evés kezdetére. Így jó lesz az étvágy, és javul az emésztés. A meghatározott időben végzett munka és edzés ahhoz is hozzájárul. hogy a központi idegrendszer és az egész szervezet ráhangolódjék a termelőmunka elvégzésére és jobb edzésmunkára.
A jelen szabály alól kivételt képez a verseny előtti utolsó három-négy edzés, amelyet abban az órában tartsunk, amikor a versenyre sor kerül. Ezáltal a szervezet tevékenysége a verseny alatt könnyebbé válik.

A Vorobjov kortársa, a szintén tudós attitűdű Alekszej Medvegyev eminens példája a jó értelemben vett fanatizmusnak. Medvegyev 15 éven keresztül tartózkodott az alkoholtól, és végül elérte amit akart, világbajnok lett a nehézsúlyban.
A Vorobjov kortársa, a szintén tudós attitűdű Alekszej Medvegyev eminens példája a jó értelemben vett fanatizmusnak. Medvegyev végül elérte amit akart, világbajnok lett a nehézsúlyban. Hozzáállására jellemző, hogy a megelőző 15 évben tartózkodott az alkoholtól.

A súlyemelő örökre mondjon le az alkoholról és a dohányzásról! Csak a szigorúan betartott napirend teszi lehetővé, hogy kiváló eredményeket érjen el, és hosszú időn át megőrizze munkaképességét és egészségét.