Még mindig nem érti

 A távolbaedző tervek

    Nemrégiben egy hirdetésre lettem figyelmes, amelyben valami játék kapcsán ingyen shaker-t és személyre szabott edzéstervet ígért a sztáredző – nő – a nyertes számára. Nem néztem meg ugyan az illetőt, egyszerűen csak látatlanban elkönyveltem, hogy ez a műanyag ízé röhejes, de ami fontosabb, vajon mit tudhat ez a nő a személyre szabott edzéstervről?

     Nem tudom mit tudhat, nem vitatom, nem is érdekel. Azonban vallom, hogy minden alanynak személyre szabott tervre volna szüksége, az afféle fővonalas okosságok helyett, amelyekben először a teljes testes, heti három napban végzendő, nagy ismétlésszámú edzést javasolják, felerészben felesleges, gépi gyakorlatokkal, majd áttérhetsz a mell-bicepsz, váll-tricepsz, stb. beosztásokhoz.

Hogy mit nevezünk távolbaedző tervnek? A távolbaedző tervek készítői, anélkül, hogy valaha láttak volna téged egyforma sémára ösztönöznek mindenkit, jóformán korra, nemre és fajra való tekintet nélkül. Nem látták milyen arányokkal, felépítéssel bírsz, mi válna előnyödre, vagy ellenkezőleg, a hátrányodra. Azt sem tudják eleve atletikus vagy, netán a nehezebben regenerálódó ektomorf. Csapott váll, hajlott hát? Sebaj! Nyomj fekve! Gerincferdülésed van? Annyi baj legyen, a guggolás a legjobb gyakorlat! Még azt sem mondják meg hogyan lélegezz a különböző gyakorlatok végzése közben.

Tipikus, kortárs férfi testtartás. A hajlott hát, csapott váll szóösszetételre kerestem videót, és egy nagyszerű kultúrális műsorban leltem erre az életképre.
Tipikus, kortárs férfi testtartás. A hajlott hát, csapott váll szóösszetételre kerestem videót, és egy nagyszerű kultúrális műsorban leltem erre az életképre.

Nézzük a kezdők programját! Az eredeti távolbaedző terv fekvenyomással kezdődik, és jó ha tárogatással folytatódik a nagyszerű terv, mert ugyanazt végzed, mint az előbb, csak ekkor a tricepsz részvétele nélkül. Széles fogású lehúzás. Ez szintén jó, ha eleve hajlott a hátad és csapott a vállad, rendszeres végzésével méginkább emlékeztetsz majd egy teknősbékára.

 

Fej fölé emelés. Itt éljenek a kevésbé hatékony, ülő, kézisúlyzós változatok! Még véletlenül se tanulj meg korrektül nyomni állva, mert az véletlenül teljes mozgáspályát tesz lehetővé, általánosan erősít, megtanítja a törzs helyes feszítését, és hihetetlenül jól javítja az egyensúlyérzéket!
kezisulyzos_nyomas_-_helytelen

 

A kézisúlyzó használatával centiméterekkel lerövidítheted azt a mozgástartományt, ami egyébként hatásos volna. Mintha valaki direktben jóval feljebb kezdené az oldalemelést, a karok test mellől való emelése helyett.-

Oldalemelés. Láttam össz-vissz néhány szabályos gyakorlatot hosszú-hosszú évek alatt a különböző termekben. A főáramú üzenet úgy szól, hogy enélkül nem lesz széles vállad, ha egyébként keskeny. Elhiszed? Bicepsz és tricepszgyakorlat van, ezeket az izmokat mindenképpen szükségesnek gondolják újra kezelésbe venni, hiszen már részt a mell, váll, és hát húzó, illetve nyomógyakorlatainál. Mit árt egy kis bicepsz-tricepsz térning, mielőtt elkezdenél a lábbal foglalkozni? Csináld először a könnyebb munkát, így kevesebb energiád marad a fontosabbra! Guggolj az edzés végén! A guggolás egyébként jó volna, de számos kezdőknek szánt távolbaedző terv nem tartalmazza. Mindegy is, hiszen ma egy átlag hazai teremben a legritkább esetben mutat neked valaki szabályos guggolást. Leginkább marad a lábnyújtás, lábhajlítás. Tegyünk az erős combokért! Vádligyakorlat állva, majd hasizommunka. Újabban néhányan javasolják a hipernyújtás gyakorlatot a gerincfeszítők edzéséhez. Szerencse ha van ilyesmi a programban, mert a legtöbb távolbaedző program kezdő szinten nem tárgyalja a gerincmerevítők-farizmok-hátsócomb együttes edzését. Kezdőként még nem javasoljuk, hogy rögtön az erre egyébként legalkalmasabb felhúzással kezdje, mert az egy elég sérülésveszélyes gyakorlat, főleg avatatlan kezekben úgymond – mondja a shop.builderes fiatalember. Az elemelés veszélyes? Évezredekig ez volt az egyik leginkább hétköznapi mozdulat! De ma egy technokrata, telefonnyomogatós világban valóban problémát jelenthet egy hagyományos számítógépes monitorért való lehajolás valakinek, hogy azt feltegye az asztalra. Ma, szakmailag impotens edzők százaival találkozhatsz egyik edzőteremből a másikra járva, akik nem képesek bemutatni egy szabályos elemelést. Pont ezért kifogásoljuk, hogy a kezdőknek szánt, népszerű távolbaedző videókban inkább szólítanak fel az elemelés kerülésére, mintsem elmagyaráznák azt. Az elemelés semmi esetre sem veszélyes egy tornabottal, vagy néhány kilós könnyű rúddal!

Mainstream bölcsességek

Te eszel mainstream szemetet? Beveszed azt a sok marhaságot, ami a testépítés kapcsán elhangzik? Ilyesmiből rengeteg gyűlt már össze, ezért csak a leginkább ismertekből néhányat:

Anabolikus ablak

     Ez valójában metabolikus ablak, de pontosítás nem változtat a lényegen. A metabolikus ablak tudományosságára jellemző, hogy máig sem tudtak megállapodni abban, mikor is zárul, két órával az edzés után, vagy jóval kevesebb, esetleg 15 perc múlva megtörténik. Bárhogy is van, szénhidrát-fehérje italt kell innod a legrövidebb időn belül, különben összezsugorodsz katabolizmusban. Ha ezt teljesen ki akarod zárni, tegyél bele glutamint, és elágazó láncú aminosavakat is! Gratulálok! Pusztán a propaganda hatására, de mindenféle analitikus gondolkodás nélkül tettél le egy csomó pénzt a táplálékkiegészítő marketing asztalára. A valóságban úgy találták, hogy a proteinszintézis üteme a normálishoz képest +50%  négy órával az edzés befejezése után (természetesen ha időközben történik étkezés), míg +109% 24órával később! Azután visszatér az alapérték közelébe mintegy 36 óra múlva, de létezik olyan kutatás, amely szerint ez 48 óra! 1.   Ennyit a metabolikus ablak hosszáról! Elmondok egy személyes példát is: gyerekként kezdtem edzeni, de csak 15 évesen vetődtem le a konditerembe súlyzókat emelgetni. Ott az edző azt mondta, próbáljam meg a Gerovit nevű vitaminkészítményt, amelyről akkor nem tudtam, hogy tartalmaz igen kis  mennyiségű androgén-anabolikus hormont, valamint a sportrobit. Adattam magamnak 6 ampulla, 300 mikrogrammos B12 injekciót is, hátha fel tudok szedni valamit. Ezeknek közük volt az első kettő kilogrammhoz, amelynek során 58-ról 60-ra híztam. Azaz semelyik nem volt meggyőző, eltelt három további hónap mindenféle testsúlygyarapodás nélkül. Azután megpróbáltam ténylegesen többet enni, és napjában legalább két liter tejet megittam. Harmincegy hónap alatt további 23 kilót sikerült szereznem, teljesen szálkásan megmaradva. Tehát a 18. születésnapom előtt elértem a 83 kilót, táplálékkiegészítők nélkül, napi három étkezéssel. Edzések után 2-3 órával, minekutána jól megéheztem, teleettem magam, majd lefeküdtem aludni. Nem tudtam van-e anabolikus ablak, avagy sem, csak nőttem. Ilyen egyszerű volt.

Háromóránként enni kell

Csakugyan? De miért? Tökételesen fogalmazza meg a választ Ali Kuppoala, aki a tesztoszteron (természetes) optimalizálásának a szakértője: Ez egy másik hóbort, amit a fitness ipar talált fel, és bevált nekik. Az emberek most már úgy gondolják, ha nem esznek három óránként az izmaik elolvadnak. Ezért a fehérje porok a mankó!  2.

propaganda_1
Figyeld meg a fogalmazást! Szerintük minden más csak elmélet a háromóránkénti étkezéssel szemben. A mainstream propaganda mottója: ezreknek bevált, te miért tennél fel kérdéseket?

 

     Tanúja voltam annak, ahogy ez a sok baromság lassanként beszivárgott. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján természetesen olvastam az efféle dogmák eredetét is Fekete Ferenc könyveiben, valamint a Flex és a Body &Power magazinokban. Több helyütt leírták, hogy jó volna ötször, talán hatszor enni. Ugyanakkor ez a kérdés nem volt állandóan napirenden, csak lassan vált a hétköznapi testépítők szokásává. Ezért a legtöbben nagyszerűen fejlődtek a napi három étkezés mellett, míg én a gyakori étkezések mellett szóló érvet már akkor félrevezetésnek tartottam. Úgy szólt a fáma, hogy egy-egy étkezés alkalmával csak igen korlátozott mennyiségű fehérje képes hasznosulni. Ezt a legtöbb cikkíró ezt 30 grammban határozta meg.

    Olvastam akkoriban, hogy a nehéz fizikai dolgozók normális testsúlyának meghatározására nem alkalmazható a hagyományos számítás, így a testmagasságból levont százas értéken jó pár kilogrammot dobhat az izomgyarapodás miatt. Ezért ha testsúlykilogrammonként 2 g fehérje kell a növekvő, vagy fenntartandó tömeg után, azonban 30 gramm fehérje vehető fel étkezésenként, egy nagyobb termetű vagonrakodó a munkához szükséges izomzatát nem tudná fenntartani. —————Következésképpen ez a 30 grammos meghatározás nem igaz – gondoltam tizenéves fejjel.
Igazam volt.
Ali Kuppoala az “Anabolic Men” nevű honlapján a következőket is megállapítja: A több kis étkezés a nap folyamán nem fokozza az anyagcserét, és nem őrzi meg az izomszövetet jobban, mint amikor nagyobb étkezéseket tartunk ritkábban. Sőt az egész “több kis étkezés napjában” dolog egy komplett vicc. Az ok, amiért a fitness ipar ezt prédikálja, végtelenül egyszerű, ők csak több pénzt akarnak csinálni. Ha az emberek nehezen bonyolítják le a sok kis étkezésüket naponta, akkor “kell” vásárolni fehérje porokat és étkezés helyettesítőket, hogy kompenzálják az elveszett “étkezéseket” 2.

felhivas

 

     Az utóbbi években a hat étkezés szokását az egyenletesebb vércukorszintre való törekvés élteti, amely tulajdonképpen a dietetikusok ajánlása a 2-es. típusú cukorbetegségben olyan alanyok számára, akik nem igényelnek inzulinkezelést. Náluk az étkezések során szükséges inzulinelválasztás a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben késve indul, és hatását nem is képes teljes értékűen kifejteni 3. A diabéteszben ezért egy-egy étkezés alkalmával csak meghatározott mennyiségű szénhidrát szerepelhet, amely nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést. De mi ebben a pofára esés a testépítő számára? Szintén gyakran táplálkozik, a de sokkal több szénhidrátot fogyaszt, mint a cukorbeteg. Ráadásul az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat kellene elsősorban fogyasztani, a hobbi-testépítőknek a magas GI-jű fehér rizst sugallja a kollektív őrület. A csirkemellen kívül gyakran nem is társítanak mást ehhez, ami árnyalná a magas inzulinkiadást (rostok, zsiradék).

Igaz, hogy a gyakori, kisebb étkezés, mérsékeltebb vércukorszint emelkedést, és ezzel együtt csekélyebb inzulinkiválasztást produkál, mint egy tisztességes jóllakás. Azonban mindez dupla annyiszor történik, mint a háromszori étkezés esetén. Ezért az inzulinkibocsátás napi összege nagyobb, mint hagyományos számú étkezés alkalmával. Ha féltucat étkezés van napjában, fél tucatszor emelkedik a vércukorszint, az inzulin pedig mindannyiszor szállítja a megemelkedett vércukrot a test különböző sejtjeibe. Ugyanakkor az inzulin szintje dolga végeztével csak lassan csökken a vérben, majd jön a következő étkezés. Ilyen módon egész nap magas inzulinszint tapasztalható, kivéve az alvás későbbi időszakát. Könnyen lehet, hogy a testépítő már az inzulinrezisztencia határán imbolyog, az évek óta tartó inzulináradat miatt, és ezt a “6 étkezés” naponta dogmának köszönheti. Míg korábban a sejtek érzékenyek voltak az inzulinra, most már meglehetősen tompák 4. Az “okos” testépítő persze a “tömegelés” elkerülhetetlen velejárójának tartja fedettségét, fokozódó túlsúlyát. Eközben a teljesítményfokozó szereken élő bodybuilder anyagcseréje sokkal gyorsabb, inzulinszintje a következő étkezésig lecsökken, ő nem fog meghízni. Ráadásul az idegen hormonális parancsoknak köszönhetően sokkal nagyobb tápanyagmennyiséget képes feldolgozni és felépíteni.

szenhidratEllentmondásosnak tűnhet, de érdemes napjában hatszor enni, ha a testzsírt akarod leszorítani. Mindazonáltal étkezés gyanánt egy kissé soványka reggel és délután egy-egy fehérje keveréket elfogyasztani, mint ahogy az is bajosan laktat jól, ha ezek után úgy másfél órával elfogyasztok néhány tojást magában. A nagy tisztaságú fehérje, valamint a teljes tojás is okoz némi inzulin emelkedést, de ez minimális. Ugyanakkor az elsőrendű energiaforrás, a szénhidrát hiányában kénytelen a szervezet fokozottab mértékben a zsírokat használni.
Ilyesformán elmondható, hogy napjában négyszer is a testzsír kordában tartásán dolgozom, míg a másik két-három étkezés során elég szénhidrátot veszek magamhoz. Ezen alkalmak az ebéd és a vacsora, valamint ha az nap edzés is van, előtte is tankolok valami üzemanyagot.

Gyors szénhidrátok

Ennek vitatása kétségtelenül a kedvencem. Miközben az államokban egyre több szakértő ereszti szabadon a gyors szénhidrátpótlás rögeszméjét, a magyarországi gyúrós gondolkozásnak ez szerves része. A gyúrósok a lemerült glikogénraktárakat azonnal szeretnék betölteni, mert ennek szükségességéről meggyőzték őket a különböző honlapok és nyomtatott magazinok sajtóorgánumai, akik egész véletlenül mindig kapcsolódnak a tömegnövelők, szőlőcukor, maltodextrin, vitargo, és egyéb “carbo”-termékek értékesítéséhez. Rendben! Gyorsabban szintetizálod az izomglikogént, mint ez normális étkezés segítségével megtörténne, és ez a módszer szükséges, ha állóképességi sportoló vagy, akinek a következő, sok energiát igénylő tréningje kevesebb, mint 24 óra múlva megkezdődik. A gyors glikogén helyreállítás indokoltságát olyan kutatások szorgalmazzák, amelyekben állóképességi atléták voltak a tesztalanyok, akik ultramaratoni távokat teljesítettek résztávonként. Az egyes szünetekben lehetőségük volt néhány órányi regenerációra, mégis az eredmények verseny végeztével a glikogénraktárak teljes helyreállításhoz 4-6 nap volt szükséges 5.
Most akkor mi van veled? Elfogyott egy kis bicepszglikogén?
Vagy elfogyott a fekvenyomásban résztvevő izmok glikogénje? Gyorsan pótoljad, ha nagyon aggaszt! De mi köze ennek a fehérjeszintézishez? Azon túl, hogy a glikogén mielőbbi pótlásán remegnek, nézzük meg mivel indokolja még a fősodratú a gyors szénhidrát szerepét!

Hab a tortán, hogy más tápanyagok hasznosulásának is kedvez a megemelkedett inzulinszint, ilyenkor a fehérjeturmixod aminosav tartalma is expressz sebességgel jut el az izmaidhoz, ami a megfelelő regenerálódáshoz és az izomépítéshez nélkülözhetetlen. Ha tehát az edzés utáni turmixod egyszerű szénhidrátot/szénhidrátokat tartalmaz, akkor a turmixodban található összes tápanyag sokkal-sokkal hatékonyabban jut el az izmaidhoz. ” 6

A rossz hír, hogy az izomzat az edzéstrauma következtében szerzett nyomán átmenetileg inzulin rezisztens. A szöveti mikrosérülések hátrányosan érintik azt a mechanizmust, amelyben a szénhidrát (végső soron glükóz) hasznosul az izmok számára 7. Az izomsejtek ekkor süketek és vakok az inzulinra. Ennek eredményeképpen az inzulin hiába szállít cukrot és aminosavakat, az izomsejtek nem veszik fel 8. Tehát valamivel később isszuk meg azt a turmixot, mint eredetileg gondoltuk. Ezen túlmenően sem szükséges a “gyors szénhidrát”, elég nagy félreértés az a gondolat, amely szerint magas inzulinszint szükséges a fehérjeszintézis fellendítéséhez. A valódi tényező nem az inzulinszint, hanem az inzulinérzékenység. Mindaddig, amíg az inzulinérzékenység magas, az alacsony (éhomi, csak aminosavakkal) inzulinszint is kiváltja az mTOR/AKT celluláris útvonalat, hogy fehérjefelépítés megtörténjék 7. Ezért az inzulin mennyiségének elegendő annyinak lennie, amennyit a proteinbevitel kivált. Tény, hogy akár harmincszor is magasabb lehet az inzulin szintje, mint a nyugalmi, ez nem úgy tűnik, mintha befolyásolná a fehérjeszintézis mértékét 9. A másik ok, amiért szorgalmazzák a magas inzulinszint elősegítését, az izomzat lebomlásának megakadályozása, amelyért a kortizolt teszik felelőssé. Úgy vélik egy jó adag inzulin lecsökkenti majd a megnövekedett kortizolt.

genexpresszioAzonban az inzulinszint kismértékű emelkedése is blokkolja a növekedési hormon választ, amelyet az erős edzés váltott ki 10.
A növekedési hormon egy kis akut kortizol emelkedéssel kiválóan szolgálja a teszsír égetését, mindaddig, amíg nincs inzulintüske. Annak érdekében, hogy az edzés következtében felszabadult keringő zsírsavakat a lenyugvó izomzat teljesen elégesse 30-60 percet szükséges várni 7. Van még valami. A génexpresszió azokra a jelekre következik be válaszul, amelyet az edzés intenzitása hozott létre. A mitogén-aktivált protein-kinázok jelzéseket küldenek az őssejteknek, hogy kezdjék el kijavítani a sérült izmokat. A génexpresszió glikogénhiányos környezetben működik akadálytalanul. Ezért ha ezt is figyelem vesszük, hatvan-kilencven percet várunk az első étkezésig 11.
Az edzés után úgy egy órával, egy adagnyi fehérje indukálta kis inzulinemelkedés tökéletesen elég a kortizolprobléma kezelésére 7! A hagyományos étkezés is megfelel másfél órával az edzés befejezése után.

A kortizollal korrektebb volna a koffeinfogyasztás kapcsán riogatni , de inkább céltudatosan szoktatják rá a tizen-huszonéves hobbi-sportolókat az edzés előtti energizálóikkal a tisztelt gyártók! A koffein pedig drámai módon fokozza a kortizol elválasztását. Mégis, csodálatos módon erről soha nem esik szó az “edzés előttik” elterjesztésében érdekelt internetes oldalakon. Ha valamiről egyáltalán szó esik, az csak a koffein tesztoszteronfokozó hatása, ami tegyük hozzá, jelentéktelen és átmeneti! Azonban ez mindig tartós kortizolválasszal társul, valamint csökkent inzulinérzékenységgel.

Háromnegyedes mozdulatok: a kiakasztás kerülése

Már nem tudom melyik profi testépítő cikkében olvastam először a kiakasztás kerülésére szóló felhívást, amellyel óvni szerette volna az ízületeinket. Egy biztos azonban: az ízületek arra vannak kitalálva, hogy kiakasszák és alátámasszák a terhelést. Szóval, ha valaki egy pletykalapban azt olvassa, hogy ez rossz általában véve, akkor félreinformálódik 12Ezt a  kijelentést Jason Feruggia, a népszerű testépítő webíró fogalmazta meg ilyen kiválóan. Feruggia vonatkozó cikkében leszögezi, hogy a kezdők esetében ma is a teljes mozgástartományt oktatja. Írása egyébként éppen az ellenkezőjéről, a nem teljes mozgástartomány indokoltságáról szól, bizonyos esetekben 12. Kulcsszó itt a bizonyos. Vajon miért ellenjavallhatja egy élvonalbeli testépítő a kiakasztást mondjuk a fekvenyomásoknál? Vegyünk egy képzeletbeli példát!l Egy versenyző, még azelőtt, hogy elkezdte az anabolikus szteroidok használatát 120 kilóval volt képest hét ismétlésre a padon. Három hónap múlva a súly mondjuk 145 kg, és ő tíz ismétlést tud produkálni. Természetesem ez idő alatt a többi gyakorlatnál is roppant erőnövekedés valósult meg, sőt ez a testépítő hormonális segítség hatása alatt többet is edz mint korábban. Az izmok tolerálják ugyan a korábbinál sokkal nagyobb súlyokat, de az inak és ízületek már kevésbé. Mindamellett meglehet, egyenlőre semmi problémája, ezért folytassuk tovább a történetet! Telik-múlik az idő. A fekvenyomásban használt súly 160 kg, miközben a mérleg is többet mutat a testépítő alatt. Ezen a ponton ő a versenyzés mellett dönt, és megkezdi a meglévő izomtömege lepucolását. A tesztoszteron domináns hormonhasználatot átváltja stanozololra és egy kis trenbolonra. Előbbi egyik hátulütője az ízületeket és inakat gyengítő hatása. A versenyfelkészülés során egy ponton néhány ízülete egy kissé kényessé kezd válni a könyökei pedig kifejezetten szúrnak, hosszas bemelegítést követően is. Ekkor eszébe jut a jó tanács, mely szerint nem kell teljesen rányújtani a nyomások során, és így a könyökét kíméli. Természetesen 160 kg-ig egy ismétléses maximumban sem jutott volna el a fekvenyomásban, nemhogy egy, vagy több sorozat erejéig. Ennek ellenére ő lesz a következő nagyokos, aki a kiakasztás kerülését javasolja majd olyanoknak, akik a fele súllyal, 80 kilogrammal sem képesek elvégezni tíz korrekt ismétlést évek elteltével sem. Mindez persze csak képzeletbeli szituáció, amelyet illusztrációnak szántam. Nagy vonalakban elég gyakran megtörténik ahhoz, hogy megértsük milyen körülmények összhatására születnek lebutított dogmák.

demagogiaSárga okosság: …a kiakasztás rontja a gyakorlat hatékonyságát, mert leveszi a terhelés javát a mellizomról… A hipertrófia alapvetően nem afolyamatos izomfeszülés kérdése, hanem, hogy képes vagy-e megnövelni a súlyt a sorozatokban. Még mindig nem érted?

Ha valakinek a számára csalogató a tartóerő csökkent mivolta a vég pozicíóban, vagy a karhajlítók, mint antagonisták megrövidülése, akkor ne nyújtsa ki a karját! Végső soron ne nyújtsd ki a végtagjaid, mert véletlenül erre vannak megalkotva! Ne használd az izmaid nagy erőt kívánó életszerű mozdulatokra, akár sportmozgásokra! Sokkal jobb csak részmozdulatokat végezni, a gépek biztonsága sem árt, és mehetünk pózolni!

A testépítés 70%-a táplálkozás

De! Az eredeti tétel az első Mr. Olimpia, Larry Scott szájából hangzott el még 1965-ben: “A testépítés 90% táplálkozás 13.” Később Irvin Jones, aki Scott képzési módszereiről érdeklődött tőle, már csak 85%-ról tud. Mindenesetre rossz evő volt, kevés szénhidrátot evett, ezért a hiányzó energiát zsírból fedezte. A fehérje kiegészítőjét összekeverte vagy 2/3 liter tejszínnel, és még hozzáadott valamennyi tejet. Elosztotta három részre a krém állagú élelmiszert és szokásos étkezései között fogyasztotta 14. Így sikerült jelentős mértékben növelnie a testsúlyát. Egyértelmű tehát, hogy a mérsékelt étvágyú Scott számára a sikert a kalóriák bejuttatása hozta meg. Az évek során az eredeti arányokat olvashattuk 80-20, 60-40, vagy most éppen a 70% étkezés, 30% edzés dívik. Az értelmezési környezetből önkényesen kiragadva, bármelyik is hangozzék, roppant nagy ostobaság mind. Sok szorgalmas alany akad – talán magad is ilyen vagy – aki csirkemellre, rizsre és zöld zöldségekre kárhoztatja önmagát, amelyet pontosan két és fél óránként tömnek magukba, kibontják az aznapi vitaminos zacskót, edzés után tejsavófehérje, glutamin, plusz BCAA és gyors szénhidrát. Lefekvés előtt kazein, minden amit akarsz. Persze folyamatosan figyelik nem dobtak-e piaccra valami újabb tesztoszteron fokozó szert, bármit ami a fehérjeszintézist más módon fokozza (pl. spenótkivonat), esetleg valami gazdaságosabb antikatabolikus ízét (HMB), vagy a kreatint valami újabb kötésben (mintha a kreatin-hidroklorid volna a legfrissebb). Miért keresik ezeket a termékeket? Csak, mert a gyakorlatokban használt súlyokon nem tudtak növelni hónapok óta, sőt az is meglehet, hogy a teljesítmény jobb volt évekkel korábban. Magadra ismersz? Edzésterv! Ezt pofázom évek óta, de még mindig nem érted.

Egy ízben Dorian Yatest faggatták arról, segítsen megérteni melyik a fontosabb, az edzés, vagy táplálkozás. Adorján így válaszolt:

Oké! Edzés 100 százalékkal, táplálkozás szintén 100%, és a mentális megközelítés is 100 százalék. Olyan ez, mint egy állvány: kiveszed az egyik lábát, és minden esik le. 

Szóval ez egy marhaság! Nincs olyan, hogy az egyik dolog fontosabb. Mi volna ha egy tökéletes diétában, magas fehérjetartalom, kiegészítők, két és fél-három óránként eszel, de otthon ülsz a tévé előtt egész nap. Semmi sem fog történni. Tehát ennek fényében hogyan lehet a táplálkozás a legfontosabb tényező? Ezzel szemben ha elmész a konditeremben, és töröd a segged, de ettél egy szelet pirítóst, akkor sem fog történni semmi. Tehát ezek mind egyformán fontosak.

Ennek hallatán a riporter védekezőre fogta és így folytatta: az emberek hajlamosak tudományosan értékelni a rendszert. Például azt is mondják, hogy a táplálkozás 70%-ban, és az edzés 30%-ban képezi a sikert a testépítésben.

Ezek a hangadó srácok nem mennek az edzőterembe túl sokat. Tegyél meg mindent, amit csak tudsz minden területen! Miért fognád vissza magad? Nem akarom ezeket a százalékokat, mert ezek mind fontosak. Ha hiányos egy terület, nem kapod a legjobb eredményt. 

Hadd fogalmazzak másképp! Ha valami vészhelyzet következik be, és választani kell, kihagyni egy edzést, vagy elhagyni egy megfelelő étkezési napot, mit választanál?

Ez egy más kérdés, főleg ha szeretném kihagyni az edzést. Ha kihagyok egy edzést nyilván nem születik új képzési rekord, de ezen kívül semmi drasztikus nem történik, ugye? Talán még hasznos is kihagyni egy edzést, ha az ember a kimerültség irányába tart. Ha viszont egy napon kihagyja az evést, a test katabolikus állapotba kerül, elveszt valamennyi izmot. Ez egyszerű válasz, de ha kezdünk a százalékokba menni, azt hiszem ez egy buta vita 15.

Folyt. köv.

Hivatkozások:
 1. Chris Poole, Colin Wilborn, Lem Taylor, Chad Kerksick: The Role of Post-Exercise Nutrient …Administration on Muscle Protein of Glycogen Synthesis   J Sports Sci Med. 2010 Sep; 9(3): 354-363. Published online 2010 Sep 1.
 2. http://www.anabolicmen.com/the-myth-of-eating-multiple-small-meals-a-day/
 3. http://www.ujdieta.hu/indexa462.html?content=274
 4. .4  https://www.t-nation.com/training/8-reasons-youre-still-weak-or-fat
 5. http://amatorsulyemelokoldala.hupont.hu/74/maradj-ehes
 6. http://shop.builder.hu/edzés-utani-szenhidratbevitel-szukseges-vagy-sem-a2599
 7. http://chadwaterbury.com/the-truth-about-post-workout-nutrition
 8. https://www.t-nation.com/training/8-reasons-youre-still-weak-or-fat
 9. http://www.jissn.com/content/10/14
 10. http://www.t-nation.com/article/features/evolutionary_fitness&cr=
 11. (Chris Shugart: Evolutionary Fitness An Interview with Art De Vany, Ph.D.)
 12. https://amatorsulyemeles.hu/maradj-ehes/
 13. http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_08_193_ROM.php
 14. https://www.getbig.com/articles/fag-10ms.htm
 15. http://www.ironguru/training-methods-of-larry-scott
 16. http://www.bodybuilding.com/fun/dorian_yates_training_insight.html