Tongkat Ali 2.rész

Glycosaponins

Sajnos nem azon bűvös összetevők, amelynek segítségével megvalósítható a fizikai áttörés. Ténylegesen létező kifejezés, ámbátor a Tongkat Ali vonatkozásában aligha fontos. Lehet standardizálni gliko-szaponinokat negyven, vagy valamely más százalékra, az néhány tized kalóriával többet, vagy kevesebbet jelent, a szervezet ugyanis részint cukrokra bontja őket. A “glyco” valójában cukrot jelent, ennek külön jelölése felesleges, hiszen a szaponinok eleve az alkoholok cukrokkal képezett glikozid tipusú vegyületei. Vízes oldatuk erősen habzik, erre utal a latin sapo megnevezés, amelyből a szappan, majd folytatólagosan a szaponin ered 27. A szaponinok mérgek, védeni hivatottak az adott fajt a mikrobák és gombák, vagy akár halak ellenében, amelyek tápanyagként tartanának igényt a növényre. A szaponinoknak táplálékkiegészítők összetevőjeként van létjogosultságuk, mint gyógyászati célú eszközök, azonban a Tongat Ali híjján van a protodioscinnak (egy szteroid-szaponin vegyület) , amelynél a tribulus esetében hatást tulajdonítanak.

Polisaccharides

Az összetevők között a harmadik csoportot képezik a poliszaharidok. Ugyan régtől fogva tisztában voltam azzal, melyek ezek, a mágikus formula, – 22-40-30% – olvasása közben, nem gondolkodtam el azon, hogy a tesztoszteron emelésében a poliszaharidoknak (poliszacharidok: glülóz-polimerek, azaz  nagyszámú szölőcukor molekula kapcsolódik). Többféle létezik belülük, táplálkozás vonatkozásában kétféle bír alapvető jelentőséggel. Egyrészt a keményítő-típusú szénhidrátok, így a növényi források, vagy akár az állati keményítő, a glikogén. A másik típus az ember számára emészthetetlen cellulóz, hemicellulóz és a ligin, ezek diétás rostokként nélkülözhetetlenek az egészséges bélműködéshez. A Tongkat Ali gyökereként viszont nagyon is nélkülőzhetőek, az nagyobb részben cellulózból áll 28, és átlag 39,69% 29, a keményítő aránya, mindezeket az indonézek kifőzik, és csak az elkészült teára van szükségük, nem poliszaharidokra. A  cél szempontjából bioaktív komponensek hányada kevesebb, mint 0.005%  30. Ezért vagy az eredeti gyökérre van szükségünk, vagy megbízható kivonatra, de sohasem kapszulázott gyökér-porra! 28.

Adagolás

Kreutz adatai szerint a tipikus napi adag Malajziában és Indonéziában mintegy ötven gramm 19. Egy másik cikkében említi, hogy Indonéziában olykor csak húsz grammot használnak 28. Az árak itt sokkalta olcsóbbak, míg Malajziában akár 50 amerikai dollárba (2005-ös adat) kerülhet egy kilót gyökér, mert a növényt védettnek nyílvánították 19. Egy kiló nyersenyag, 50 gramm hatásos napi dózist felhasználva, hozzávetőlegesen egy hónapig elég, mivel nem mindennap kell alkalmazni. Ha valaki tud rendelni gyökeret, ez a legjobb mód, felszeletelve, majd egy fél óráig főzve, hogy kiváljanak a hatóanyagok 28. Ezt követően csak az elkészült teára van szükség, a gyökér már nem hasznos. A gyökerek nyilvánvalóan nagyobb víztartalmúak, mint a belölük készült por. Ezért a kapszulázott örlemény, amely elsősorban cellulóz igen-igen könnyű. Ez a helyzet, ha csak simán por van a kapszulákban: igen-igen könnyű. Az ilyen félrevezetések esetére Kreutz említ egy példát. Van mondjuk egy harminc, vagy hatvan szemes termék, tipikusan 300 mg-ot tartalmazó kapszulákkal. Ezeket kibontva és kiöntve egy egész üveggel, mindössze 9, vagy 18 gramm lesz (30×300, illetve 60×300). A megfelelő kivonat sokkal nehezebb, mert a bioaktív összetevők sokkal nehezebbek. mint a könnyű cellulóz, és a poliszaharidok. Erős kivonatok esetében rendelkezésre állnak aktív  1:50, 1:100, sőt 1:200 arányú termék. Ez azt jelenti, hogy egy grammja 50, 100, vagy 200 gramm gyökérből készült. Ha 0,3 g (azaz 300 mg) hatóanyaggal számolunk kapszulánként az 1:200 arányú esetében napi egy db hatvan grammn gyökérnek felel meg: (0.3×200 = 60). 1:100-as koncentrátumból ehhez 2 kapszula kell, míg az 1:50 arányúból négy.

Az Indonéz Tongkat Ali honlapján többféle adagolási séma létezik, kézenfekvőnek tűnik a heti beosztás: öt napig folyamatosan, azután két nap szünet. Alternatívaként említenek 7+ 4, vagy a tizenöt napos ciklust. Ilyenkor tíz nap folyamatos alkalmazás után 5 nap “off”. Elsőszámú termékük az 1:100-as kivonat, azaz egy grammnyi koncentrátumhoz, 100 g gyökeret használtak fel az előállítás során. Feltétlen pénzvisszafizetési garanciát vállalnak, mivel kínálatuk nem átverés. A kapszula 400 mg hatóanyag tartalommal bír, a minimális ajánlott adag napi két darab  31. Mindez megfelel nyolcvan gramm nyers gyökérnek. Testépítőknek akár tíz kiló nyers gyökeret ajánl Kreutz 21. A terméket gazsaságosan ciklizálva (10 nap szedés, 5 nap kihagyás) napi két kapszulával nyolc kiló gyökérnek felel meg havonta, míg napi hárommal számolva tizenkét kilónak. Utóbbi esetben 60 db kapszula fogy el a harminc nap alatt, a száz darabos kiszerelés tehát bő másfél hónapig elegendő. Mindez 105 dolláros áron 31.

indonesiatongkataliA napi adagot ilyen formába, két-három adagban érdemes bevinni. Ugyanakkor az aznapi utolsó se essék az esti órákra, mivel nyugtalanságot, álmatlanságot okozhat!
Az indonesiantongkatali semmi extrát nem visz a csomagolás kivitelezésébe. A termék minőségén van a hangsúly.

 

A szenyezettség kérdése

    Hazai pályán nem az a kérdés, szenyezett-e a termék, hanem tartalmazza-e egyáltalán. Korábban hozzáférhetőek voltak komplex tesztoszteron fokozók, melyek tartalmazták esetleg kellő mennyiségben a komponenst. De mi van ma? Valamely mátrix részeként félő, hogy csak olyan termékekhez jutni, amelyek bagatell mennyiségben tartalmazzák. E termékekben a tribulus hangsúlyos, nem a longjack. Némely esetben a megtévesztés egészen elképesztő. Konkrét termékben a tribulus terrestrist még öt másik, kevéssé ismert nevén is feltüntették. Az ilyesmi arra szolgál, hogy a vásárló nézze, lám mennyi minden benne van: Pedalium Murex, Puncture VineCaltropYellow VineGoathead. 500 mg  nem szabványosított tribulust van benne, és ennyi!
tMi jóra számíthat az ember, ha már ezen a ponton megtévesztik? “Ez a legdurvább tesztoszteronserkentő, amivel valaha találkoztál. ” – állítja a reklámszöveg. Ha durva valami, akkor talán az amikor ugyanezen termékben másodszor is hülyének nézik a vásárlót, ismét alternatív néven megnevezve egy közismert hatóanyagot. Mezei Q10 koenzimet kínálnak igen csekély mennyiségben: 1 mg. Ez nem túl meggyőző, ezért a sokat sejtető 1000 mikrogrammban tüntetik fel. A termékben cikkünk főhőse a Tongkat Ali (Eurycoma Longifolia) ötödmagával, egy ANADROLTM nevezetű elegy részeként szerepel 35, egy adagban (3 kapszula) összesen 160 miligrammot alkotnak. Ha részarányosan leosztjuk öttel, 32 miligrammot kapunk. Akkor is elégtelen mennyiség volna, ha mind a 160 mg-ot a longjack tenné ki.
brutal
Mivel a Tongkat Ali legfeljebb 1:20 arányú kivonatban található hazánkban, és az is csak valamely komplexum részeként, az ár/hatékonyság szempontjából jobb ötlet a külhoni forrást célzó internetes rendelés. A korábban megbízható beszerzési hely, Malajzia az elmúlt időkben kifejezett ipari országgá vált, ahol a tendencia erősítése érdekében a törvény lehetővé teszi gyárak építését, vagy raktárak felhúzását szinte bárhol. Némi megkötés egyedül a mezőgazdaságban van jelen, hektáronként csak egy épület fenntartható. A Longjack-ültetvények hiába védettek, igen közel esnek az ipari környezethez. Minimum húsz év, mire a növény gyökerei elegendő koncentrációjú hatóanyagot tartalmaznak, ez az idő több mint elég az ólom felhalmozódásához. Ha valaki ólommal szenyezett terméket vásárol, ellenkezőjét valósítja meg az eredeti céloknak. Ezen a ponton pedig szó sem nem esett még az általános egészségkárosodásról 32. Érzékeltetésképpen milyen szennyezést is jelent az ipari környezet, Kreutz megad pár adatot. Pár éve, malajziai tudósok vizsgáltak belhoni termékeket. Az ólomtartalom 10.64-től egészen 20.72 ppm -ig terjedt  (értstd: “parts per million” – az egész milliomod része, azaz nem %, de nem is ezrelék, hanem utóbbi ezredrésze) 21. Azt a konzekvenciát vonták le, mely szerint az értékesítésük valójában törvénysértő. Ezzel szemben az indonéziai székhelyű “Sumatra Pasak Bumi” közzétetettte laboratoriumi eredményét, amely a legmagasabb szenyezettséget mutató érték – 20.72 ppm – kétszázhatvanad része: 0.08 21.Ez az eredmény közel sem fantasztikus, pusztán a normálist képezi. Azaz az iparosítás átka, a károsodott bioszféra. Indonézia hatalmas kiterjedésénél fogva rendelkezik még területekkel, amelyek távol esnek a civilizációtól. Egyértelmű, hogy az innen származó longjack, indonéz nevén Pasak Bumi jobb minőségű 32. Időközben már a higannyal való szennyeződés is probléma. Kínai tudósok közreműködésével hideg pára atomabszorpciós spekrofométerrel vizsgáltak be száz száz különféle maláj Tongkat Ali terméket. Ebből harmichat lépte túl a jogilag megengedett határértéket 33. Az Indonéziával konkurens malajziai  vállalatok nagyon is tisztában vannak a súlyos helyzettel, ezért néhányuk úgy döntött, célravezető magát indonéznek kiadnia. Így ha valaki nem adott forrásból választ, az interneten könnyen bedölhet ennek a cselnek  32.

A Tongkat Ali 3. rész>

Hivatkozások:

28 Serge Kreutz: Tongkat Ali dosage (2004)

29 Lugnataweepon, I.; Pleuktivorapongkul, A.; Sirithunyalug, J.; Leesawat, P.; Charumanee, S.; Yotsawimonwat, S.: Effects of herbal powder composition on flow and compaction properties. Proceedings of the Kasetsart University Annual Conference, Volume 1: Plants, Kasetsart, Thailand, 1-4 February, 2011.

30 Massachusets Institute of  Technology: Quantitative measurement of the chemical or bioactive constituents of  Eurycoma Longifolia.

31 http://www.indonesiatongkatali.com/

32 Serge Kreutz: Tongkat ali and lead poisoning (2010)

33 Hooi Ang-Hoon, Ee-Lin Lee, Hui Seong-Cheang: Determination of Mercury by Cold Vapor Atomic Absorption Spectrophotometer in Tongkat Ali Preparations Obtained in Malaysia (2004)