A természetes tesztoszteron fokozásának lehetőségei érett korú sportolóknál

A szervezet belső öregedése már a húszas években megindul. Ennek hátterében egyrészt az endokrin (hormonális) rendszer genetikailag programozott változása áll. Az élő szervezetek úgy vannak megalkotva, hogy a teljes kifejlődés után, a reprodukció (szaporodás) lehetőségének legalkalmasabb korában egyszersmind az öregedés is megkezdődik. Minket ez egyenlőre csak fizikai teljesítmény, vagy a fizikum maga, mint produktum kérdésében érint. Értelemszerűen szeretnénk a fejlesztés lehetőségeit kitolni.

Az általános egyetértés szerint a nehéz fizikai munkára nem kényszerülőknél és a nem sportolóknál a vázizomzat tömege 25 év körül a legnagyobb. Ezután évente 0.5-1% elvész 1. Ennek megfelelően az izomerő, vagy a rugalmasság is csökken. Szintén romlanak a keringési rendszer lehetőségei, így például a maximális oxigénfelvétel értéke is 2. Az említett tendenciák részint hormonális változások következményei. A luteinizing hormone (sárgatest hormon, a következőkben LH) hatásának erőssége a korral csökken. Ez ösztönzi a heréket a tesztoszteron termelésére, pontosabban egyre kevésbé ösztönzi. Ennek révén az összes tesztoszteron szintje, évente átlag 0.4%-al mérséklődik, míg a szabad tesztoszteron esése gyorsabb, mintegy évi 1.2% 3. Utóbbi csökkenéséhez a nemi hormont kötő globulin (a következőkben SHBG) emelkedő termelődése is hozzájárul. Ebben a kedvezőtlen folyamatban partnere az albumin 4, amely ugyan gyengébben ugyan kötődik a tesztoszteronhoz, de szintén inaktíválja azt. E két fehérje – a szex-hormont kötő globulin, és az albumin – 97-99%-át tartják fogva a teljes élet során  5. Termelődésük fokozódásával a ténylegesen rendelkezésre álló tesztoszteron fordított arányban csökken. Ráadásul a mellékvese szexuálhormon termelése is hanyatlik. Így ha kevesebb androstenedione, a dehidroepiandosterone (DHEA), valamint  dehidroepiandoszteron-szulfát (DHEAS) képződik, kevesebb az a mennyiség, amely átalakulhat tesztoszteronná. (Egyébként leginkább ezen androgéneken alapul a versenysportban tiltott prohormon kiegészítés)

 

Dr. Tűű László endikronológus ábrája
Dr. Tűű László endikronológus ábrája

Végül, hogy teljes legyen a kép, mérséklődik a somatropin, azaz a növekedési hormon (GH) termelődése is, amely, jelentős mértékben hozzájárul az anabolikus folyamatokhoz. Mindezek dacára a fizikai teljesítőképesség csúcsa, gyakran nem esik egybe a hormonális optimum (17-24 év) biztosította lehetőségekkel, mivel valamivel későbbi a szintjeik még bőven elegendőek az anabolikus (felépítő) folyamatokhoz. A naiv társadalom a férfiak esetében lenyugvásnak nevezett időszak beköszöntét kívánatosnak tartja, mivel megítélésük szerint az illető kiélte fiatalkori vágyai javát, és ezáltal alkalmassá válik a családalapításra. A valóságban mivel az előállított tesztoszteron mennyisége csökken, a belőle képződő dihidrotestosterone (DHT) már szerényebb mivolta húzódik meg. A népi hiedelem szintjén a DHT ellenség, mivel magas szintje hozzájárul a prosztata megnagyobbodásához, a fokozott szőrösödéshez, a zsíros, aknés bőrhöz, valamint a kopaszodáshoz. Ennek megfelelően a tesztoszteron fokozására alkalmazott készítmények sok esetben tartalmaznak törpepálmát (Saw Palmetto). A parasztvakítás szót nem feltételen szívesen használom írásban, de mivel roppant kifejező, mégis élek vele. Egyszóval a törpepálma igen hasznos lehet a megnagyobbodott dülmirigy gyógykezelésére, mindazonáltal sajnálatos módon a tribulusz és a többiek nem emelik meg a megfelelő hormonszintet meg annyira, hogy a DHT-konverziót (átalakítás) gátolni kellene…

Elméleti szinten a téma 2003-ban kezdett érdekelni, a First magazin egy cikke nyomán, melyben az NTI táplálékkiegészítő cég “T2” névre hallgató terméket kívánta eladni. Alapvetően három komponens alkotta: Acetyl-L-CarnitineTribulus Terrestris, és a cink, kelát kötésben  6.  A rákövetkező évben javítottak a terméken. Az addig használt cinket a ZMA váltotta fel.. A szabadalmaztatott ZMA standardizált mennyiségben tartalmaz szerves kötésű cinket, szintén szerves magnéziumot, és B6 vitamint 7.  Nem sok idő múlva az NTI nevű belga cég ismét fejlesztett, és előrukkolt a Tribestol Third Generation, a T3 nevű termékével. Jó minőségű és kellő mennyiségű Longjackot (Eurycoma Longifolia). Az összetétele – amennyiben tényleg az – amit feltüntettek rajta szerencsére nem mátrixba foglalva közöltek homályosan, így az azóta megszűnt termék elemei összeválogathatóak. Sajnos nem olcsó…

    Jómagam, csak később, 31 évesen észleltem a regeneráció lassulását, valamint, hogy nem elég az erő. A verseny (súlyemelő OB) előtti egy hétben az olcsó tribulussal (3×500 mg/nap), és ez mondhatni összerakott valamennyire. Legalább az előzetesen elképzelt eredményt tudtam hozni. Ezen némileg felbuzdulva érdemesnek tartottam egy komplexebb terméket vásárolni, elősegítendő a jobb eredményeket. A választás egy akkor Animal Stak 2-ként ismert készítményre esett. Alapvetően nem rossz, minden lényegesből tartalmazott egy keveset: a tribulus, a longjack, és az avenasativa (zabkivonat), és a karnitin acetilált változata egyaránt az alkotóelemként szerepelt benne, több extra mellett. Itt a költséghatékonyság lehetett a gyártó egyik célja, nem csak a kis mennyiséget tekintve. A ZMA komponenseit ugyan imitálták mennyiségileg is, de mindehhez olcsóbban előállítható, szervetlen vegyületeket használtak, mint a cink-oxid és magnézium-oxid. Ezek biohasznosulása alacsonyabb, amelyet tovább ront egy, a stakban fellelhető kalcium vegyület. E kiegészítő hosszú távon nem vált be. Vélhetőleg ehhez döntő mértékben hozzájárult, hogy akkortájt megszűnt a terem, ahol súlyt emelhettem, és azt el is dobhattam. Házilag, igen rossz körülmények között edzettem, az elkoptatott furatú tárcsákat vastag madzaggal próbáltam a helyükön tartani, mert még szorító sem állt rendelkezésre. Akkori edzésem, 2007-ben, az edzéstervezést tekintve szakszerűtlen volt, Ma úgy vélem, mint azt korábbi cikkeinkben is írtuk, hogy a makacsság, az adott súlyokhoz való ragaszkodás, az alkalmazkodási képtelenséghez vezet, mivel az idegrendszer túlterhelt. Ez ha nem is túledzettség, annak a határán mozog, amely pedig rossz hatással bír a tesztoszteron szintjére. Egy rosszul sikerült felmérés, ahol az igen nyomorult 205 kg sikerült (szakítás 98, lökés 107) után Szilveszteri programként összeállítottam egy nyolc hetes edzéstervet, az utolsó edzése maga a versenynap egy februári területi minősítőre. Az egyes edzésnapokon elvégzendő gyakorlatokból az összes, fogást, súlyt előre megkoreografálva. Menet közben jelentéktelen mértékben korrigáltam, mindössze annyit, hogy a hét végi szakításgyakorlatok során kettővel több fogást teljesítettem a legnagyobb súlyokon. Nemhogy szteroidokat nem fogyasztottam, de általában véve ragaszkodtam a szintetikus kerüléséhez. Így továbbra is kerültem bárminemű kreatin-kiegészítőt. Ellenben némi természetes kreatin bevitel gyanánt és egyben a fehérje biztosításához elfogyasztottam napi fél kiló halat.
A terv részét képezte a gyártó által harmadik generációsnak nevezett T3, aTribestol Third Generation. Jónéhány termék volt ekkora forgalomba, mint tesztoszteron fokozó, leginkább ebben láttam fantáziát, az összetevők alapján. 750 mg 45%-ra standardizált Tribulus Terrestris, 300 mg 20:1 arányú Eurycoma Longifolia, 500 mg Acetyl-L-Carnitine és a ZMA alkotta, amelyek elvben legalábbis  jó lehetőségeket biztosítanak.
Az erőnövekedés a gyakorlatban is bekövetkezett, testsúlyom némileg gyarapodott, és simán emeltem húsz kilóval többet összetettben, mint nyolc héttel korábban.
    A következőkben kerek négy évvel ezelőtt megpróbálkoztam némi szintetikussal, – sietve hozzáteszem – sem előtte, sem utána nem indultam versenyen doppinghatás alatt! Úgy vélem ez szerény eredményeimből megállapítható. Ezt a kis adalékot csak azért teszem közzé, mert szeretnék rávilágítani arra, hogy egy megfelelő testo-stack bizony felveszi a versenyt egy szerényebb hormonális beavatkozással. A verseny utáni súlyomnál hat hét múlva ugyanennyi kilóval voltam nehezebb, ekkor a mérleg mezben és cipőben 108.65-re állt be.
A hatodik héten csúcs-testsúllyal, de gyengén. Bő fél évvel később erősebbnek bizonyultam tíz kilóval könnyebben. A nagy test nagy élvezet szlogen nem feltétlenül igaz
A hatodik héten csúcs-testsúllyal, de gyengén. Bő fél évvel később erősebbnek bizonyultam tíz kilóval könnyebben. A nagy test nagy élvezet szlogen nem feltétlenül igaz
Mivel az évek alatt jelentős túlsúlyom alakult ki, az elképzelés szerint a maradék hat hétben diétázom, kihasználva a szer antikatabolikus hatását. Ilyen módon öt kilóval váltam könnyebbé, derékból viszont tíz centiméternyit szabadulva.
Végül a 12. héten a a felmérésen mutatott erőhozadék nem volt jelentős, szakításban +11 kg, lökésben változatlan, mindösszesen 236 kg.
Ezután két hetet pihentem. Az erőnlétem roppant mód visszaesett, ennek a döntő oka a teljes fizikai tétlenség. A gyorserő sokkal gyorsabban vész el, mint a statikus. Napi 10 gramm kreatin monohidrátot kezdtem fogyasztani, 50 gramm maltodextrinnel, illetőleg újból felvettem a testo-stackot (T3) Érezhetően javult a teljesítmény. E helyütt megjegyzem, semmi olyannal nem számolok, hogy esetleg a testo-stack bármit is tartalmazott volna, ami doppinglistás. A testsúlyom végül 97 kilogrammra állt be, öt hónap múlva pedig jóval karcsúban felemeltem az összetettben, gyakorlatilag ugyanannyit, mint a kúra 12. hetében 235 kilót.
A mai napig hiszek a természetes tesztoszteronszintet serkentő, legális készítményekben, és alkalmazom őket. Ezek az endogén (értsd: saját, belső)termelést serkentik, de férfiak esetében soha nem olyan szintre, amely akárcsak megközelítené a kamaszkorit. A hatás jelentős, de a reklámokban túloz. Mindazonáltal a cikk végén kifejtem, miként lehetséges, némi izomgyarapodás, az élettani szintet többszörösen meghaladó exogén (külső)forrás nélkül is.

Eurycoma Longifolia Jack (Tongkat Ali)

    Az Eurycoma Longifolia, hétköznapi nevén Longjack, a egy őshonos fa a délkelet ázsiai esőerdőkben, a mai Malajzia, Thaiföld és Indonézia területén. A bennszülöttek felhasználják az összes részét. Gyökerét az általános életenergia fokozására, és, mint afrodiziákumot 8.
Ismert a malária hatásos ellenszereként, bakteriális fertőzések kezelésére , a rák legyőzésére, újabban vércukorszint csökkentő hatására derült fény 9.
Ami számunkra lényeges: határozottan emeli a ténylegesen hozzáférhető, bioaktív tesztoszteron mennyiségét. Kevésbé ismert mint a tribulus, de ígéretesebb. Egyidejűleg jóval drágább, ezért a hamisítók célpontja.
A fa teljes kifejlődéséhez akár huszonöt év szükséges. Ekkor egyenesen lefelé tartó gyökerei elérik az egy-két méteres hosszúságot. Kiásásához két ember többórás munkájára van szükség 10.
Az egyetlen ország ahol még jelentős készletek állnak rendelkezésre belőle, Indonézia. Ezért az utóbbi években maláj eredetűként értékesített termékek valójában a déli szomszédtól származnak. Malajziában még szórványosan fellelhető, azonban e területek évek óta védettek  A legtöbb felhasználó életében, aki a Tongkat Ali beszerzésében érdekelt, központi helyet foglal el a potencia. Ezért ők megvezethetőek az olcsóbb szildanefil-citráttal (Viagra). Más kérdés az erő és izomnövekedés, itt bizony kiderül a turpisság.
Minél távolabbra esik Indonéziától az értékesítő cég székhelye, annál valószínűbb a termék hamis mivolta. Valódi, jó minőségű hatóanyag, legalább 99%-ban innen származik.
Kicsi az esély rá, hogy azok a termékek, amelyekben a Tongkat Ali más gyógynövényekkel (pl. tribulussal) társított, egyáltalán tartalmaz belőle. (Ez valószínűleg nem áll néhány jó hírben lévő gyártóra 11.
Az NTI és az Universal terméke. A T3 sajnos évekkel ezelőtt megszűnt. Az NT-1 elméletben különösen jó mennyiségű, standardizált Longjacket tartalmaz. Ma is létezik Magyarországon. Sajnos nélkülözi az Acetyl-L-Karnitint és ZMA komponenseket
Az NTI és az Universal terméke. A T3 sajnos évekkel ezelőtt megszűnt. Az NT-1 elméletben különösen jó mennyiségű, standardizált Longjacket tartalmaz. Ma is létezik Magyarországon. Sajnos nélkülözi az Acetyl-L-Karnitint és ZMA komponenseket
Az interneten olcsón fellelhető, nagy mennyiségű rendszerint részben, vagy egészben hamisítvány. Serge Kreutz a téma egyik szakértője írásaiban a józan ész használatára hívja fel a vásárlók figyelmét. Óva int az alacsony árú termékektől, valamint a csak rövid ideje a piacon lévő cégektől. ‘A Tongkat Ali köszönhetően a benne található Quassinoids-vegyületeknek, rettentő keserű. Eképp a fogyasztó könnyedén kiszűrheti egyáltalán tartalmazza-e adott termék. Számos szélhámos szimpla fűrészport rejtő kapszulákat értékesít. Más esetben a porrá őrölt gyökeret csak sütögetik, a hamu pedig átveszi az ízét. A hamuval való elegyítés általános gyakorlat, azt így a hétköznapi fogyasztó képtelen megkülönböztetni a minőségi terméket a kontármunkától  12.
Hivatkozások: 
1 http://en.wikipedia.org/wiki/Sacropenia
4 http://www.vrp.com/hormone-support/testosterone-elevating-levels-for-increased-energy-and-overall-health
6 First Magazin 2003/3. Anabolizmus. 51. old.
7  First Magazin 2004/3. Tudomány & Kiegészítés. A győztes anabolizmus. 32. old.
8 http://www.raysahelian.com/tongkat_ali.html
9 http://www.ehow.com/info_8197660_traditional-uses-tongkat-ali.html
10 http://www.longjackeffects.com/longjack-roots
11  Serge Kreutz: Scientific proof for tongkat ali (2010)
12 Serge Kreutz: Fraud involving the purchase of bulk tongkat ali extract (2010)