Ilya Ilyin, Súlyemelő világbajnokság 2014, Almaty

Ilya Ilyin az idei világbajnokság egyik nagy hőse aki -105kg-ban képviselte Kazahsztánt. Hatból öt sikeres gyakorlattal és egy világcsúccsal nyerte a súlycsoport fináléját, igazi heroikus küzdelmet víva riválisaival. A szakítás Nurudinov győzelmét hozta aki 193kg-ot teljesített, a kazahsztáni versenyző 190-et szakított egy kilóval elmaradva a kínai Yang mögött. A szakításban a  sorrend igy a következő lett: Nurudinov, Yang, Ilyn.
A lökés fináléja, papírforma szerint Nurudinov, Ilyn és az orosz Bedzhanyan küzdelméről szólt. Nurudinov 220 majd 230kg-mal nyitott hibátlanul, Bedzhanyan 225kg-ot teljesített elsőre, majd elhibázta a 236-ot. Ilya első fogása a -94kg-os világ csúcsa 233kg volt. Második fogásra megkísérelte 1kg-val megdönteni Bedzhanyan 238kg-os világcsúcsát, de elkapkodta. Itt kezdődött a hajsza az aranyért és a világ csúcsért. Mindhárom versenyzőnek csak egy fogása maradt. Nurudinov harmadik fogásként, magabiztosan,  teljesítette a 239kg-ot, új világcsúcsot felállítva.
video>
Itt már zsebében érezhette az összetett aranyérmet, hiszen 3 kilóval vezetett Ilyn előtt, David Bedzhanyan-nak pedig esélye se volt 6kg hátránnyal. Bedzhanyan harmadik fogásra 240kg-ot kért, hogy visszaszerezze a világcsúcsot. ami sikerült is neki.
video>
Ilya kénytelen volt 3kg-ot emelni a sikertelen 239kg-ra, ezzel újabb világcsúcsot bellítva 242 kilóval, és így csak testsúllyal nyerhetett Nurudinov-val szemben.  De sikerült, és a többi már súlyemelő történelem.
Az alábbi videón látható Ilya mind a hat gyakolrata, szépen feldolgozva a Nat Arem (Hookgrip) jóvoltából.

Ezzel a sikerrel négyszeres világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok a kazahsztáni nemzeti hős. Mellesleg tíz éve veretlen nemzetközi mezőnyben és jelenleg hét világcsúcs birtokosa.

  • Ifjúsági világ rekordok: szakítás 170kg, lökés 216kg és összetett 386kg; -85kg-os súlycsoportban
  • Junior világ rekord: összetett 386kg; -85kg-os súlycsoportban
  • Senior (felnőtt) világ rekordok: lökés 233kg, összetett 418kg; -94kg-os súlycsoportban és lökés 242kg; -105kg-ban

Ilya december elején a kazahsztáni sajtónak eképpen nyilatkozott:

“A világbajnokságon 242kg-ot emeltem a fejem fölé. Biztos vagyok benne, hogy 2016-os riói Olimpiai játékokra képes leszek azt az eredményt megjavítani 12-16kg-val. Bár elsőre annak tűnhet, de ez nem hencegés. A szovjet időkben voltak súlyemelők akik 255kg-ot nyomtak a fejük fölé. Ez nem fantáziálás, ez egy megoldható feladat csak dolgozni kell rajta. Ha minden a tervek szerint megy, megkísérlem a lökés világcsúcsát 260kg-ig emelni.”

Reméljük minden a tervek szerint alakul, és az olimpián ismét egy óriási csatát látunk.